Güreşiyorum Tokyo 2020 /2.Bölüm

#Tokyo2020 32.Olimpiyat & Paris 2024(Üç yıl kaldı) Oyunları; Güreşiyorum/Tokyo/2.Bölüm; Tokyo’ da ;Gözüken bir numaralı sıkıntı; Mental hazırlığın en az Fiziksel hazırlık kadar önemli olduğu , psikolojide dahil olmak üzere. Tokyo’ da güreş beklentilerin altında kaldı. Baskı fazlaydı. Yol kazası mi desek ! Pandemi’nin etkisi mi desek !! Dokuz Güreşçi analizi ekte.
Güreşten sonra en fazla madalya halterde alınmış. Güreş olarak alınan üç madalya’ nın her birinin ayrı önemi var. Rıza KAYAALP; Dört Olimpiyat’ a katıldı. Üç madalyası var. Taha AKGÜL ,Üçüncü Olimpiyatına katıldı. Rio’dan(Altın) sonra ikinci madalyasını aldı. Yasemin ADAR ; İkinci Olimpiyat ‘a katıldı. Güreşte ilk kez Olimpiyatlarda madalya aldı. Çok dikkatli incelendiğinde; Tokyo’ da Bir çok Dünya ve Avrupa şampiyonu madalya dışında kaldı. Olimpiyatlar; Salih BORA’ nın deyimi ile “ Öküzün ,aslana boğdurulduğu yerdir.” Hiç ilgisi olmayan biri madalya alabiliyor. (Örnek mi; 97kg.Süleyman KARDENİZ’ in son anda yenildiği İtalyan v.s.)
Ama şu bir geçek ki;
Başta; Türk güreşinin “Baş Pehlivan’ ları olmak üzere;
Yıllardır , İstiklal Marş ımzı çaldırıp ,bayrağımızı göndere defalarca çektirdiler. Yine çektirecekler. Ha keza diğer güreşçilerimiz de.
Her daim diyoruz; Olimpiyat farklı bir ortam ,hiç favori olmayan biri gelip Altın madalya ‘ yı alıp gidebiliyor.
Çok çok çok önemli; 2024 Paris için; Mutlaka güreş olarak, 2023 Büyükler Dünya şampiyonasını ülkemizde yapmak ve bu olmuyorsa mutlaka 2024 Paris kalifikasyon müsabakalarından birini ülkemizde yapabilmek için şimdiden bakanlık, federasyon ve UWW’ deki temsilcilerimiz ile TMOK-IOC temsilcilerimiz ile beraber ortak payda da buluşup almalıyız. Tokyo gibi olmamalı.!!
Bir şey daha ; 1.Bölümde yazmıştım:
Bakanlık-Federasyon ilgili kurullar, teknik ekipler alacakları radikal kararlar ile ve yol haritası ile Paris 2024 ile 28 Los Angeles için adım atılmalıdır.
Güreşte, mutlaka Olimpik sıkletlerde; Revizyon’ a gidip, her sıklette en az aynı ayara yakın üç bilemdiniz dörder kişi (Büyük-U23-Genç ve hatta Yıldız ) olmazsa olmaz hazır hale getirilmeli.
Güreş için ; Ankara’daki devasa tesisin bir an önce temelinin atılması şart.
Üç yıl kaldı Paris’e inanın bir bakmışsınız Olimpiyat gelmiş. Elimizi çabuk tutmalıyız. Federasyon seçimleri de en kısa vakitte yapılmalı. Kaybedecek bir gün dahi yok .!
Size birde güzel haber vereyim. Taha AKGÜL için merak etmeyin ilk şampiyonada ABD’ liden rövanşı alacaktır. Ha keza yasemin ‘ de.. Rıza için yazmıyorum. Lopez artık gelmez.
Bu girişten sonra ;
Güreş; 29 Altın , 18 Gümüş ve 19 Bronz ile Olimpiyatlarda ilk madalyamız olan Mersinli Ahmet KİREÇÇİ baz alındığında (1936/Londra ) ve 2020/Tokyo arası toplamda alınan 104 madalyanın 66 madalyası ( % 65 ) güreşten ,yani 3/2’si. Başta Tokyo’ da ilk kez Olimpiyat tarihimizde birer altın alan ; Boks ile Okçuluk’ u ve dahi Jimnastikte ilk kez Bronz madalya ile tabi iki burada en çok madalya alan Karete’ yi tebrik ederken emeği geçen herkesi kutluyorum. Basında ses getiren ve yanlış anlamalara neden olan; 1948 Londra/12 madalya ile 2020 Tokyo/13 madalya ile ilgili ,kastedilen sadece madalya sayısıdır. İlla ki 1948 Londra’da hepimiz biliyoruz ; Altı altın ve diğer olduğunu, yine 1960 Roma’da; Yedi Altın ve diğer olduğunu…..
Bir gerçeği de vurgulamakta yarar var.
Özellikle; Türk sporunun Lokomotif branşı güreşte; Tokyo’dan geriye doğru gidilirse ; 2016 Rio/Sekiz madalya’ nın beşi güreş, 2012 Londra’da/Güreşten bir bronz madalya, 2008 Pekin’de ;Biri altın iki madalya .Demek istediğim; Rio’ da iyi bir çıkış yakalandı. Tokyo’ da üç madalya var ama Altın olmadı mı, tadı biraz buruk oluyor. Hedef mi 1080 gün kalan Paris/2024 ve dahi uzun vadede 2028 Los Angeles .
Güreş olarak; Şapkayı önümüze koymalıyız.. Bakanlık ile Federasyon, kurullar, teknik adamlar ve diğer elbette bir değerlendirme yapacaklardır. 2024 için illa ki bir yol haritası belirlenecektir.
Son yıllarda; Dünya’da ,Avrupa’da güreş olarak bir çok ilke imza atıldı ve şampiyonluklar alındı. Dünya’nın en iyi ağır sıkletleri bizde ; Kolay yetişmiyorlar biliyorsunuz. Bir Rıza KAYAALP, Taha AKGÜL ve Yasemin ADAR ,diyebilirim ki her birinin güreş hayatı en az “20 YIL” ‘ a yakın. Kariyerleri malumunuz. Ekte Tokyo’ ya katılan “9” değerli güreşçimizi de ele alacağız.
-Fizik, kuvvet, kondisyon ve diğer yeteri kadar hazırlanamamak !!
1-Rıza KAYAALP ; Kariyeri başarılarla dolu ve en fazla 2024 Paris’te güreşir. Alternatif olarak şimdiden birkaç güreşçi o bırakıncaya kadar hazır olmalı. Tokyo’ da en güçlü rakibi; Lopez idi. Minder dışı sürme, parterde üstte iken çırpma yapamadı ve diğer. Rıza’nın aynı gurupta mücadele ettiği Kübalı “4” kez Olimpiyatlarda şampiyon oldu. Bir rekor güreşte . Rıza diğer grupta olsa ikinci olma şansı vardı. Rıza sağ olsun ülkemize üçüncü madalyayı kazandırdı.
2-Yasemin ADAR; Tokyo’ ya gitmeden yazmıştım. O sıklette Yasemin çok güçlü. ABD’ deli güreşçiye karşı psikolojik olarak biraz geride idi. Son anda kilit pozisyonu geldi ama yetmedi. Hedef elbette ki Paris 2024 .Görevini layı kı ile yaptı. Tarihe bir şerh düştü. Teşekkürler Yasemin ADAR
3-Taha AKGÜL; Üçüncü kez Olimpiyat Oyunlarına katıldı. Bir yıllık erteleme en çok Taha AKGÜL’ e iyi geldi. Yurda dönüşte açıklaması; Repesaj’ a alışık değilim, müsabakadan yorulmadan ayrıldım. “Sürpriz bir yenilgi aldım ve bronz madalya ile dönmek nasip oldu. “2024 PARİS’TE ALTIN MADALYA ALABİLECEK GÜCÜM, POTANSİYELİM VAR” ABD’ li güreşçi ile ilgili olarak; ABD’ liler bir ekip kurarak öncelikle Taha ,sonrasında da Gürcü güreşçi üzerine iyi bir taktik planlamışlar. Müsabaka bitti ama Taha yorulmamıştı. İyi hazırlanmıştı. Gürcü güreşçi dışındaki, özellikle başta ABD’ li olmak üzere defalarca izlenmeli idi. Neden diyorum: Çünkü özellikle ; ABD ,Asya Küba ,Rusya ve diğer ana hedefleri Olimpiyatlardır. Gerekirse kıta şampiyonalarına gözlemci gönderilmeli.. Hedef mi; Elbette ; Paris 2024 . Yeterli Partner son iki kampta olamadı. Gürcü partnerlere de Gürcistan’ dan yasak gelince !! oldu. Sadece İbrahim Çiftçi ve diğer yeterli olamadı Başta ; Ali GÜRBÜZ olmak üzere bir iki kişi daha antrenman için ,Balaban ve diğer. Sağ olsun ,ülkemize bir bronz madalya kazandırdı.
4-Süleyman KARDENİZ; İlk kez Olimpiyat oyunlarına katıldı. Son müsabakasında kendi gibi bizleri de üzdü. Bronz madalya gelirken, kendi oyunu ile yenildi. Ancak; bu sıklette çok iyi mücadele etti. Güreşçimiz Olimpiyat 3.sü Özbek rakibi Magomed İdrisovitch İBRAHİMOV’u (3-3)’ten son puanı aldığı için yenerek çeyrek finale Kazak Türk’ü Alisher Yergali’yi (8-7) yenerek yarıfinale yükselmişti
Güreşçimiz Bronz Madalya için Repesajdan gelen İtalyan Abraham Conyedo Ruana ile karşılaştı. Nasip mi desek !! Sağ olsun iyi mücadele etti.

5-Cenk İLDEM; Tecrübeli bir sporcumuz. Rio’ da bronz madalya almıştı. Son kampta geçirdiği bir sakatlığı tam atlatamadan Tokyo’ ya gitti. Tecrübeli bir güreşçimiz idi. Sanırım köşedeki Serkan ÖZDEN hocamız la müsabakadan önce bir planlama yapmışlardı. İlk devre pasivite alıp parter’ de 0 ilk yatacaktı. Öyle de oldu. Ancak Cenk toparlanamadan çırpıldı. Neyse ikinci devre ise Bulgar parterde altta idi. Cenk taktik olarak rakibi çırpmaya çalışırken ,rakipte kaçamaya başladı. Orta hakemde İhtar/Puan vermeyince ,sinirlenip pozisyonunu bozdu. Bu arada aklıma geldi; Ülkemizde yapılan ; Vehbi Emre ve Yaşar Doğu’ ya Olimpik takımdan katılmayanlar oldu. Turnuva ve maç eksikliği görüldü. Fizik, kuvvet kondisyon ve maç eksikliği . Cenk İLDEM’ de sağ olsun başta Olimpiyat olmak üzere ülkemize bir çok madalya kazandırdı.
6-Kerem KAMAL; Olimpiyatların havasını kaldırmak kolay bir şey değil. Genç ve yetenekli bir güreşçimiz. Heyecanı yüksekti. Normal şartlarda Moldavyalı’ yı yenerdi. Teknik üstünlük ile yenilmemeli idi. Olimpiyatlar’ da tecrübe edindi. Önü açık. Kerem KAMAL’ da bundan sonra daha fazla çalışıp, Paris’ e hazır olacaktır.
7-Osman GÖÇEN; Elinden geleni yaptı. Olimpiyatlarda tecrübe edindi. 86kg.’da çok iyi güreşçiler vardı. Japon güreşçiyi yendi. Yenildiği Rus güreşi’ de İran’ lıya yenilince iddiası kalmadı. İstikbal vadene bir güreşçi hedef Paris elbette.
8-Süleyman ATLI; İkinci kez Olimpiyat oyunlarına katıldı. Uzun süredir ;2016 Rio’ dan beri ,Tokyo’ ya hazırlanıyor idi. Atlı’ dan beklenti büyüktü. Yetenekli bir güreşçimiz; Olimpiyatlar’ da tecrübe edindi. İran’ lı ya 3-2 yenildi. Ne olursa olsun son saniyelerde daha fazla atak olmalı idi. İran’ lı da yenilince iddiası kalmadı. Hedef 2024 Paris.
9-Evin DEMİRHAN; Tokyo’ da istenen performansı gösteremedi. Önemli sakatlıklar geçirmişti. ABD’ li güreşçiye Kilit ‘i kaptırınca ..Hedefi üç yıl kalan 2024 Paris

UWW ve dünya güreşi açısından; UWW’ deki hakemlerimiz başarılı idiler. Hepsini ayrı ayrı tebrik ediyoruz.
İkinci bölümün sonuna geldik.
Sezar’ın hakkını Sezar’ a verelim; Pandemi sürecinin başlangıcından itibaren yoğun bir tempoda (Korenada oldu.) Musa AYDIN ; Kamp ziyaretleri başta olmak üzere , yabancı partnerler ve diğer istenilen her isteği yerine getirmeye çalıştı. Ben kocaman bir teşekkür ediyorum.
Paris’in ilk sınavı; İki ay sonraki Oslo’ da yapılacak olan Dünya şampiyonası işe buradan başlamalıyız.
Devam edecek.. Güreşiyorum /3. Bölüm ile

Ata KARATAŞ
TGF –Grekoromen Güreş Milli Takım(A+U23)/Koordinatör /2007-2021
Güreşte 51 Yıl (1970-2021) İGİK’ te güreşçi/Teknik adam, Öğretmen, İst. İHL-Melek HATUN İÖO/Güreş Antrenörü, Türkiye Gazetesi/Güreşiyorum Köşesi, Kırklareli-İst.-Ş. Urfa /Gençlik ve Spor-TGF/Yönetim Kurulu, Teknik Kurul, TGF/Koordinatör, (Mastır Plan )-Sosyal Medya;10 Kalem , 4 Kitap ve diğer… (Vefa Lisesi-Alaçam Lisesi-Ata.Eğt.Fak.)
Güncel Mobil ; 05327757725(Whatsaap)-05053690202(Mesaj hattım) -Güreşiyorum köşe yazım-İnternet sitem (22 Yıldır yayında) Web sitem www.guresiyorum.com ,
E-Posta; atakaratas53@gmail.com
Facebook/1. https://www.facebook.com/ata.karatas.9/ – Facebook/2. https://www.facebook.com/guresiyorum
Twitter https://twitter.com/AtaAtakaratas53
-İnstagram https://www.instagram.com/atakaratas53/
YouTube, https://www.youtube.com/channel/UCNYlEJ9orMuddHXYL8iUyig
Linkedin https://www.linkedin.com/in/ata-karatas-319017a1/
Not; 1.Projem; 2019 Temmuz ayında başladığım Güreşiyorum/Portre 204. Bölüm yayınlandı Devam edecek.. 2.Projem; Güreşiyorum/Olimpiyat Oyunları dizisi 1908 İle başladı .2020 Tokyo ile sona erecek. (Şu an 2008 Pekin ‘ de../19 Mayıs 2021) 3. Projemiz; Sports TV/Güreş Dünyası-Yusuf TAŞKAN-Murat AĞCA-Eren YAZICIOĞLU-Recep TOSUN/ Güreşiyorum/Portre Olimpiyat Şampiyonları..(Şu ana kadar yayınlanan; Gazanfer BİLGE-Mehmet OKTAV-Bayram ŞİT-Nasuh AKAR-Tevfik KIŞ-Mithat BAYRAK-İsmail OGAN-Mahmut ATALAY.Ahmet AYIK ,Mahmut DEMİR, M.Akif PİRİM …Devam edecek..

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort