Yaşar Doğu ölümünün 60.Yılında 8 Ocak 2021 ‘de

Türk güreşinin efsanesi, sembol ismi ;Yaşar Doğu; Vefatının 60. yılında Cuma günü anılacak. Yaşar Doğu, kazandığı başarılarla Türk güreşinin efsaneleri arasında yer alıyor. Oğlu Gazanfer & Muzaffer DOĞU , Öğrencisi Güven ve You Tube ‘ deki Videolar ile Linkleri., Ahmet SEVEN Bey, Rahmetli Mahmut ATALAY’ dan.. UWW’ den Dereleri.. “29 Olimpiyat Şampiyonumuz” , www.guresiyorum.com ,Biyografi ve daha diğer….Kaynak AA ..Samsun Büyükşehir Belediyesi ; 08 Ocak’ ta ;Türk Güreşinin Sembolü Yaşar DOĞU’ yu anacak..” Yine; G. Spor Bakanlığı ile Türkiye Güreş Federasyonu. TGV ve diğer mezarı başında anılacak.
Yaşar Doğu, 1913 yılında Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğdu.
1. Dünya Savaşı’na katılan babasının şehit olması üzerine dedesinin köyü Emirli’ de büyüyen Doğu, çocukluğunun geçtiği bu köyde karakucak güreşi yapmaya başladı. Elde ettiği başarılarla ünü duyulmaya başlayan Yaşar Doğu, Ankara’da askerliğini yaparken minder güreşine geçti.
Norveç’in başkenti Oslo’da 1939’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda 66 kiloda mücadele eden Yaşar Doğu, yaptığı dört güreşin birinde mağlup olarak ikinci sırayı aldı. Bu, efsane güreşçinin kariyeri boyunca ay-yıldızlı mayoyla aldığı ilk ve tek yenilgi oldu.
İstanbul’da 1940’ta Balkan Şampiyonu olan Yaşar Doğu, ilk Avrupa şampiyonluğunu ise İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşadı. 1946’da gerçekleştirilen organizasyonda 73 kiloda 6 maça çıkan Yaşar Doğu, Avrupa şampiyonu unvanını elde etti.
Yaşar Doğu, bir yıl sonra bu kez Çekya’nın (Çekoslovakya) başkenti Prag’da yapılan Avrupa Grekoromen Şampiyonası’nda 73 kiloda altın madalyaya uzandı.
Adını efsane güreşçiler arasına yazdırdı
1948 Londra Olimpiyatları’nda yaptığı 5 güreşi de kazanan Doğu, ilk olimpiyat madalyasına kavuştu. Bir sporcunun kariyerinde elde edebileceği en özel şampiyonluğu Londra’da yaşayan Doğu, adını efsaneler arasına yazdırdı.
1949 yılında İstanbul’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda da altın madalyaya uzanan Yaşar Doğu, hayatı boyunca bir kez Dünya Şampiyonası’na katılma şansı yakaladı.
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de 1951 yılında gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda mücadele eden milli güreşçilerin tamamı altın madalyayla yurda döndü. 87 kiloda Finlandiyalı, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini yenen Doğu, kariyerinin tek dünya şampiyonluğunu kazandı.
Yaşar Doğu, kariyeri boyunca ay-yıldızlı mayoyla yaptığı 47 güreşin yalnızca birini kaybederken, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33’ünü tuşla bitirdi.

Kariyerine birer olimpiyat ve dünya ile üç Avrupa şampiyonluğu sığdıran Yaşar Doğu, sporculuk hayatından sonra da minderden kopmayarak Türk güreşine antrenör olarak hizmet etmeyi sürdürdü.
Köy köy dolaşıp yetenekli gençleri keşfeden Yaşar Doğu, öğrencileri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Örnek bir karaktere sahip olan Doğu, sırtında odun çuvallarını taşıyıp sobayı yakarak öğrencilerinin üşümemesini sağladı. Minderlerin söküğünü diken, öğrencilerine iş de bulan Doğu, karşılık beklemeden yaptıklarıyla “Türk güreşinin babası” adıyla anılmaya başlandı.
Takımıyla İsveç’te bulunduğu sırada kalp krizi geçiren Doğu, doktorların “dinlen” tavsiyesine rağmen yurda döndükten sonra genç güreşçiler yetiştirmeye devam etti.
Yaşar Doğu, Ankara’da geçirdiği ikinci kalp krizi sonrası 8 Ocak 1961’de hayata gözlerini yumdu. Efsane güreşçinin kabri Ankara Cebeci Askeri Şehitliği’nde bulunuyor. Doğu’nun büyüdüğü Emirli köyündeki ev ise müze ve anı evi olarak ziyarete açık tutuluyor.
Gazanfer Doğu:
Babam evde çocuklarıyla şakalaşır, güreşirdi
Yaşar Doğu’nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası vefat ettiğinde 7 yaşında olduğunu söyledi.
Babasının ailesine büyük önem verdiğini vurgulayan Doğu, “Tüm uğraşları arasında evde çocuklarına da elinden geldiği kadar vakit ayırırdı. Babamız geldiğinde biz sokakta oynamayı değil, evde onunla olmayı tercih ederdik. Tüm aile evden dışarı çıkmaz, onunla vakit geçirirdik. Babam evde çocuklarıyla şakalaşır, güreşirdi.” dedi.
Yaşar Doğu’nun milliyetçiliği, vatan aşkı ve görev sorumluluğu ile üst düzey bir insan olduğunu aktaran Gazanfer Doğu, şöyle devam etti:
“İnançları çok üst seviyedeydi. Zaten o inançları sayesinde inanılmazları başarmış. Bir turnuva öncesinde sıtma hastalığına yakalanmış. Final maçına doktorlar çıkmamasını tavsiye etmiş ama babam, ‘Eğer öleceksem minderde öleceğim. Yaşar Doğu, Türk milletini temsil ediyor burada. Kimseye ‘kaçtı’ dedirtmem.’ ifadesini kullandıktan sonra mindere çıkmış. Sıtma hastalığı nedeniyle 40 derece ateşle çıktığı minderde, rakibini yenerek dünya şampiyonu oluyor. Bu, tamamen onun inancından dolayıdır.”
Doğu, babasından kendisine sadece giydiği milli mayosunun hatıra kaldığını kaydetti.
Güven: Sporculara önce sıcak yuva bulur, sonra onları işe yerleştirirdi
Efsane güreşçinin öğrencilerinden 84 yaşındaki Aziz Güven, kendisini 1949 yılında Turhal Şeker Fabrikası Güreş Takımı’ndayken tanıdığını aktardı.
Doğu’nun başında olduğu milli takımın tesislere geldiğini anlatan Güven, “Beni öğrencisi olarak yanına aldı. Onun yönetiminde güreşmeye başladıktan sonra birçok Türkiye şampiyonluğu elde ettim. Yaşar Doğu, beni sporcu olarak yetiştirmek dışında bir devlet kurumuna işçi olarak da yerleştirdi. Köy köy, şehir şehir gezer, sporcu arardı. Ankara’ya getirdiği sporculara önce sıcak yuva bulur, sonra onları işe yerleştirirdi.” diye konuştu.
Adının verildiği merkezde yeni şampiyonlar yetiştiriliyor
Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, efsane ismin memleketi Kavak’ta 2004 yılında kurulan Yaşar Doğu Güreş Eğitim Merkezi’nde Türk sporuna yeni şampiyonlar kazandırıldığını belirtti.
Aradan geçen süreçte 500’ün üzerinde güreşçi yetiştirdiklerini aktaran Kasapoğlu, “32 kişi kapasiteli merkezde sporcuların tüm masraflarını devlet karşılıyor. Sürekli eğitimden geçen sporcularımız, bu sayede dünya, Avrupa, Balkan şampiyonlukları kazandı. Türkiye şampiyonlarının sayısını bile hatırlamıyoruz. Burası, Yaşar Doğu’ya yakışır şekilde Türk güreşine sporcu kazandırıyor.” ifadelerini kullandı.
Yaşar Doğu’nun hayatını kitaplaştıran gazeteci yazar Ahmet Seven ise sporculuğunun yanı sıra güreşe yaptığı hizmetlerle kendisinin milli bir kahraman olduğuna dikkati çekti.
https://www.guresdosyasi.com/ydogukitapsatis.2013.htm
TÜRK GÜREŞİNİN EFSANE İSMİ RAHMETLİ YAŞAR DOĞU ADINA YAZMIŞ
OLDUĞUM “Yaşar DOĞU HAYATI VE ÖRNEK SPORCULUĞU”
Avni TARHAN
Güreş Milli Takım Antrenörü-Spor Yazarı

“Yaşar Doğu Avrupa Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Hayatı ve Örnek Sporculuğu” adlı bu
eser, Kahramanmaraş Belediyesi’nin bir kültür hizmetidir.
Değerli Spor Severler…
Türk spor tarihinde Türkiye’mizin ismini altın harflerle yazdıran Yaşar Doğu
ve takım arkadaşları

-İZ BIRAKANLAR ..

Türkiye Güreş Federasyonu-Yaşar Doğunun Hayatı-Seslendiren: Metin Baytok

Yaşar Doğu – 1951 – Helsinki – Serbest stil Güreş 87 kg Dünya Şampiyon

Efsanevi güreşçi Yaşar Doğu’yu öğrencisi anlattı


Yaşar Doğu’nun torunlarının sırtı yere gelmiyor- SAMSUN

https://www.youtube.com/watch?v=poFJSxg46GU
Güreşte Dünya Efsanesi Yaşar Doğu’nun Hayatı

Yaşar DOĞU, Türk Güreşinin Simge İsmi

https://www.milliyet.com.tr/skorer/yasar-dogu-kabri-basinda-anildi-2375037
Yaşar Doğu kabri başında anıldı

10 OLİMPİYAT ŞAMPİYONU ÇIKARAN YAŞAR DOĞU’NUN EVİ
https://www.trthaber.com/videolar/turk-guresinin-efsanesi-yasar-dogu-47918.html
Türk güreşinin efsanesi: Yaşar Doğu

Yaşar Dogu (1913 Kavak Samsun – 8 Ocak 1961 Ankara), hem serbest, hem de grekoromen stilde …
Dogu, Yasar (TUR)
Date of birth: 1914-01-01
Weight: 66 kg

Date Competition Style Age Group Weight Class Country Rank
1951-04-26 World Championship
Freestyle Seniors 87.0 TUR 1.
1949-06-03 European Championship
Freestyle Seniors 79.0 TUR 1.
1948-07-29 Olympic Games
Freestyle Seniors 73.0 TUR 1.
1947-04-11 European Championship
Greco-Roman Seniors 73.0 TUR 1.
1946-10-22 European Championship
Freestyle Seniors 73.0 TUR 1.
1939-04-25 European Championship
Greco-Roman Seniors 66.0 TUR 2.

Yaşar Doğu’nun Talebesi /Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Atalay Anlatıyor:
Yaşar Doğu’nun hocalığına doyamayan öğrencisi Mahmut Atalay, Doğu’ya duydukları sevgiyle disiplini tanıdıklarını belirtiyor.
Güreş denilince akla gelen isimler muhakkak tabi Yaşar Doğu’nun şahsında toplanıyor. Türk Güreşine en büyük yönü veren Türk güreşinin başarılı olması için hayatı pahasına da olsa güreşe verilmesi gereken hizmeti vermekten hiçbir zaman geri durmamıştır. Bizler şampiyon olabilmişsek o büyük hocamızın bize göstermiş olduğu yoldan güreşin örf ve ananelerini tatbik ederek onların direktifleriyle bugünkü başarıları elde etmişizdir. Bizden sonra gelecek kardeşlerimize de en büyük temennim şudur ki; Şampiyon olmuş ağabeylerini ne şekilde şampiyon olduklarını çok iyi inceleyerek şampiyon olacaklarına önce kendilerini inandırmaları gerekmektedir. Bu da güreşin bazı örf ve ananelerini tatbik etmekle mümkündür. (TRT Söyleşi)

Mahmut Atalay: (d. 30 Mart 1934, Çorak, Çorum – ö. 4 Aralık 2004, Ankara)*

TÜRK GÜREŞİNİN SEMBOLÜ YAŞAR DOĞU – O İŞTE BÖYLEYDİ
Her birisi ayrı bir ders veren yüzlerce anıya imza atan Yaşar Doğu’nun 1960 Roma Olimpiyatlarında yaşadığı bir hadiseye yer vermek istiyorum:

Ölürsen Türk Bayrağına sarılı tabutunu ben taşıyacağım!

Ünlü güreş yazarı Ali Gümüş Roma Olimpiyatları sırasında yaşanan destansı bir olayı anlatır;

“Müzahir Sille 1960 Roma Olimpiyatları için gittiği Roma’da hastalanmış doktorlar apandis teşhisi koymuşlar ve hemen ameliyata alınması gerektiğini söylemişlerdi. Bunu duyan Yaşar Doğu doğruca hastaneye koşar. Hasta yatağında ameliyat sırası bekleyen Müzahire:
—”Müzahir yarın güreşler başlıyor. Apandis ameliyatı olursan Roma’da Olimpiyat Şampiyonluğunu kazanma şansını elinden kaçıracaksın. Böylesine bir fırsatı yaşantın boyunca bir daha yakalayamazsın. Bütün gece düşündüm. Kararımı açıklıyorum; ‘Sana ameliyat yasak!’ Ölürsen Türk Bayrağına sarılı tabutunu ben taşıyacağım”
Bu sözü söyleyen Yaşar Doğu’ydu. Her hareketi, ağzından çıkan her sözü ölçülü her yerde kendisine saygı duyulan bir kişidir bu.
Ameliyat masasından şampiyonluk kürsüsüne
Müzahir Sille şöyle bir düşündü ve hemen yatakta doğruldu. Tek cümle söyledi:
— “Haydi, gidelim hocam…”
Finale gelinceye kadar yaptığı müsabakalarda 5 galibiyet elde eden ve hiç yenilmeyen Macar güreşçi İmre Polyak’a herkes ‘Şampiyon’ gözüyle bakıyordu. Ancak Polyak Müzahir Sille ile yaptığı karşılaşmada yenilginin acısını tatmış birincilik kürsüsüne çıkan Müzahir Sille olmuştu.
Tam o sırada İstanbul Eyüp’te yalınayak bir kadın sokaklarda bağırarak koşuyordu; ‘Onu ben doğurdum… Onu ben doğurdum. O benim oğlum…’
Müzahir Sille Roma’da hocası Yaşar Doğu’nun omuzlarındaydı. Birkaç yıldan beri hiç mağlubiyet yüzü görmeyen Polyak’ı yenerek altın madalya kazanan Sille, “Hayati tehlike var, kesinlikle ameliyat olmalısın” şeklindeki doktorların öğütlerini değil, “Ölürsen seni Türk Bayrağına sarıp vatana taşıyacağım. Güreşmelisin” diyen Yaşar Doğu’yu dinlemiş, bunda da hiç zararlı çıkmamıştı.

Aradan 35 yıl geçti. Müzahir Sille hala apandis ameliyatı olmadı.

(Ali Gümüş, Şampiyonlar Geçiyor, S. 136, Türk Güreş Vakfı Yayınları, 1994)
Türk Güreşinin sembol ismi, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu, Türkiyemizin medar-ı iftiharı, adını güreş sporu tarihine altın harflerle yazdıran Türk büyüğü, gururumuz, Yaşar Doğu’ yu vefatının 58. Yıldönümünde rahmetle yad ediyorum. Ruhu şad olsun..

#YaşarDoğuAhmetSeven
Yaptığı kapsamlı ve nitelikli araştırma neticesinde, ‘Yaşar Doğu’ kitabını kaleme alarak Türk Güreş tarihine armağan eden, (Ağabeyim) Araştırmacı-Gazeteci Yazar Ahmet Seven’i kutluyor, evvela Samsunumuzun ve İlçemizin bu vesileyle tanıtımına katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.
1913 Yılında Samsun’un Kavak İlçesine bağlı Karlı köyünde dünyaya geldi.
1936 yılında Ankara’ da askerliğini yaparken minder güreşine başladı.
İlk antrenörü Faik Dura,
1939 yılı Oslo NORVEÇ de Greko-Romen stil 66 Kg da Avrupa 2.
1940 yılı İstanbul da Greko-Romen stil 66 Kg da Balkan 1.
1946 yılı Stockholm İSVEÇ de Serbest stil 67 Kg da Avrupa 1.
1947 yılı Prag ÇEKOSLAVAKYA da Greko-Romen stil 73 Kg da Avrupa 1.
1948 yılı Londra Olimpiyatlarında Serbest sitil 73 Kg da 1.
1949 yılı İstanbul TÜRKİYE de Serbest stil 79 Kg da Avrupa 1.
1951 yılı Helsinki FİNLADİYA da Serbest stil 87 Kg da Dünya 1.
Her iki güreş stilinde 6 altın, 1 gümüş olmak üzere 7 madalya kazandı.
Ay-Yıldızlı forma ile 47 güreş yaptı.
Bu güreşlerin 33’ünü tuşla, 11’ini ittifakla, 1’ini ekseriyetle, 1’ini abandone ile kazandı.
1955 yılında İstanbul Spor ve Sergi Sarayın’ da yaptığı jübile ile güreşi bıraktı.
Milli Takımda antrenörlük yaptı.
Milli Takım antrenörü olarak 15 Aralık 1955’te İSVEÇ’te bulunurken ağır bir kalp krizi geçirdi.
Yurda döndükten sonra genç güreşçileri yetiştirmek için çalışmaya devam etti.
8 Ocak 1961 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu VEFAT ETTİ.
Ülkemizde Sembol Sporcu olarak anılmaktadır

OLİMPİYAT ŞAMPİYONLARIMIZ
29 ŞAMPİYON VAR-9 KİŞİ HEM OLİMPİYAT-HEM DÜNYA VE HEM AVRUPA ŞAMPİYONU.
YILI YERİ BRANŞI KİLOSU
1936 BERLİN G.ROMEN 61
1948 LONDRA G.ROMEN 62
1948 LONDRA G.ROMEN AĞIR
1948 LONDRA SERBEST 57
1948 LONDRA SERBEST 62
1948 LONDRA SERBEST 67
1948 LONDRA SERBEST 73
1952 HELSİNKİ SERBEST 52
1952 HELSİNKİ SERBEST 62
1956 MELBURN G.ROMEN 73
1956 MELBURN SERBEST AĞIR
1956 MELBURN SERBEST 57
1960 ROMA SERBEST 62
1960 ROMA SERBEST 52
1960 ROMA SERBEST 79
1960 ROMA SERBEST 87
1960 ROMA G.ROMEN 62
1960 ROMA G.ROMEN 73
1960 ROMA G.ROMEN 87
1964 TOKYO G.ROMEN 70
1964 TOKYO SERBEST 78
1968 MEXICO SERBEST 78
1968 MEXICO SERBEST 97
1992 BARCELONA G.ROMEN 62
1996 ATLANTA G.ROMEN 82
1996 ATLANTA SERBEST 130
2000 SYDNEY G.ROMEN 85
2008 PEKİN SERBEST 66
2016 RIO SEREBST 125KG
Not;
Sayın : Ahmet SEVEN ‘ detaylı bilgi ile birlikte yazmış olduğu Yaşar DOĞU Kitabı

Ata KARATAŞ
www.guresiyorum.com

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort