İst.RTE ANA.İHL GÜREŞTE 50 YIL

DEĞERLİ KARDEŞİM MEHMET KÜÇÜK PAYLAŞMIŞ BENDE BİR KAÇ KİŞİ TARAFINDAN BİR ARAYA GELEREK GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ BU ELLİ YILLIK YAPITI İZLEMENİZİ İSTEDİM GÜNÜNÜZ AYDIN OLSUN..

BUNUNLA İLGİLİ HAZIRLANAN METİN AĞAIIDA

VE İYİ SEYİRLER DİLİYORUM..   LİNKLER…….

http://www.guresiyorum.com/ihl-galeri/

https://www.facebook.com/ata.karatas.9/videos/vb.100000298815975/892845370735415/?type=3

 

UMARIM BEĞENİRSİNİZ..

 

İSTANBUL İMAM-HATİP GÜREŞTE ALTIN YILLAR

İSTANBUL İMAM HATİP LİSESİNİN GÜREŞTE ALTIN TARİHİ

İST.İHL’ NİN BİLİNDİĞİ GİBİ DRAMANDAKİ BİNASI YENİLENDİ ..ONUN ANISINA İST.İHL’ NİN GÜREŞTEKİ UZUN YILLAR BAŞARI İLE DOLU YILLARININ ANILARINI PAYLAŞAYIM DEDİM ..2014 YILINDA PROJEYİ HAZIRLAYANLAR

PROJEYİ HAZIRLAYANLAR;

Cavit ERDEM, Erol ERDOĞAN, Hüseyin KORKUT, Mehmet KILIÇ, MEHMET KÜÇÜK, Ata KARATAŞ, Şevket DEMİRKAYA, Yaşar ŞADOĞLU, Mustafa DİNEK… Eylül 2014

 

AÇIKLAMA….

İmam-Hatip Liselerinde spor denince ilk akla gelen güreştir. İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Türkiye genelinde İmam Hatipliler, futbol, voleybol, basketbol, tenis, atletizm gibi pek çok spor dalında başarılar göstermiş olsa da, geride kalan 60 yıllık spor tarihine baktığımız zaman, İmam Hatipli gençlerin güreşle ön plana çıktığını görürüz.

1960’LARDA BAŞLAYAN GÜREŞ AŞKI

İstanbul İmam Hatip Lisesinde güreş takımı 1960’lı yıllarda kuruldu. İstanbul İHL’den sonra diğer İmam Hatip Liseleri ata sporumuz güreşe ilgi duymaya, takımlar oluşturmaya ve müsabakalara katılmaya başladılar.

Okullar arası güreş müsabakaları ilk yıllarda şimdiki adıyla Lütfi Kırdar Salonu olarak bilinen Spor Sergi Sarayında yapılırdı. Sonraki dönemlerde güreş müsabakaları Eyüp Spor Salonunda yapılmaya başlandı.

İmam Hatiplerde ve tüm liselerde güreşin yaygınlaşmasında İstanbul İmam Hatipli gençlerin müsabakalarda gösterdiği başarılar etkili olmuştur. İmam Hatipli güreşçilerin minderdeki coşkusu, başarısı, centilmenliği güreşi yaygınlaştırmış ve Türkiye’nin güreşteki başarısını da yükseltmiştir.

İstanbul İmam Hatip mezunu çok sayıda güreşçi, milli takımda bulunmuş, uluslararası alanda başarı göstermiş ve güreşe hizmet etmiştir.

1960’larda ve sonrasında ilk güreş çalışmalarına, o zamanki adı ile “İmam Hatip Okulu” nun mescidinde başlanıldı. İstanbul İHL’nin güreşteki başarısında büyük imkânlar, maddi kaynaklar, modern tesisler yoktu. Ama yarım asırlık başarının anahtar kelimeleri vardı; Kararlılık, Samimiyet, Dayanışma Özgüven ve Çalışmak bunlardan bazılarıdır.

Namaz vakitleri dışında okulun mescidi, yurdun mescidi ve bir parça halı kilim olan her yer, güreş tutkunu gençler için antrenman minderi haline gelirdi. Sonraları okula yakın yerlerde bulunan spor kulüplerinin imkânlarından faydalanıldı. Altınay Spor Kulübü ve İstanbul Güreş İhtisas Kulübü bunların başında gelmektedir.

“İMAM ÖNDER, TUŞLADA GÖNDER”

İstanbul İmam Hatipli güreşçiler, liseler arası müsabakaların en gözde sporcuları olurdu. Onlar mindere çıkınca tribünler hareketlenir, sloganlar atılır, alkışlar birbirini izler, coşku hiç dinmezdi. Foto muhabirleri tetikte bekler, her bir pozisyonu itina ile izler ve gazeteleri için en güzel fotoğrafları çekmeye çalışırdı. İmam Hatipli sporcuların bulunduğu güreş turnuva ve müsabakalarının değişmez sloganı “İmam önder, tuşlada gönder” şeklindeydi. Bu slogan öyle güçlü söylenirdi ki minderdeki sporcu rakibini sayı ile değil tuşla yenmeye kilitlenirdi.

Salonlarda zaman zaman tatlı rekabetler ve mini gerginlikler yaşanırdı. Gerginlik anlarında devreye polis girmeden öğretmenler ve üst sınıflardaki ağabey durumundaki öğrenciler ortamı yumuşatırlar ve maçların devamını sağlarlardı.

Güreş, İmam Hatipli öğrencilerin ruhuna uygun bir spordu. Çünkü güreş, Peygamberimizin teşvik ettiği ve atalarımızın başarılarıyla destanlar yazdığı geleneksel bir spor. İmam Hatipli bir genç, güreşirken bunu hem bir spor olarak yaptığını düşünür, hem de kültürü, medeniyeti ve milleti için bir sorumluluğu yerine getirdiğini hissederdi.

Spor yazarı Turgay Renklikurt’un şu sözü bu noktada bize fikir vermektedir; “İnsan, fizik gücünün yüzde yüzünü kullanamaz. İmam Hatipli öğrenci, özellikle güreşte, bazı hassasiyet ve hissedişlerle bunu zaman zaman başarabiliyor, gücünü kullanma oranını yüzde seksenin üstüne kolaylıkla taşıyabiliyor.”

1980 SONRASI YENİDEN MİNDERLERİN SAHİBİYİZ

İstanbul İmam Hatip Lisesinde 1960’larda başlayan güreş sporu 1970’lerin ikinci yarısına kadar hızlıca yükseldikten sonra 1977-1980 döneminde durgunluk yaşamıştır. 12 Eylül darbesinin etkilerinin azalmaya başladığı dönemlerde güreş, yeniden favori spor dalı olmaya başladı. 1980 sonrası İstanbul İmam Hatip Lisesinde güreşin öğrenciler arasında yeniden sevilmeye başlamasında dönemin Beden Eğitimi Öğretmeni ve Güreş Antrenörü Ata Karataş Hocanın payı büyüktür. Sonraki yıllarda Güreş Milli Takımında da uzun yıllar hizmet veren Ata KARATAŞ’ ın çabalarıyla İmam Hatiplerde güreşin yeniden altın dönemi başladı.

O dönemde, İstanbul İmam Hatip Lisesi takım halinde şampiyon olurdu. Bazen her iki kategoride (serbest ve grekoromen stil) bazen tek kategoride İstanbul’da, Bölgelerde ve Türkiye’de takım halinde veya ferdi şampiyonluklar ile madalyalar elde edilirdi.

Bu dönemde İstanbul İmam Hatip Lisesinin yanı sıra; Kadıköy İHL, Yalova İHL, Küçükköy İHL, Pendik İHL, Gazi Osman Paşa İHL, Eyüp İHL, Kartal İHL, Bakırköy İHL, Şişli İHL de minderlerde başarılar elde etmeye başladı. (1990’lı yıllarda ÖNDER ile İBB’nin destekleri ile sadece İmam hatip Liselerinin katıldığı turnuvalar da yapıldı.)

1980-2000 yılları arasında değişik dönemlerde okul güreşlerinin başarılı takımları arasına Kuleli Askeri Lisesi, Deniz Harp Okulu, Otakçılar Lisesi, Pertevniyal Lisesi, Sultan Ahmet EML, Polis Koleji, Şişli EML, Vefa Lisesi, Vatan Lisesi gibi okullar da girdi.

12 Eylül’ün getirdiği havanın da etkisiyle İstanbul İmam Hatip Lisesi ile Kuleli Askeri Lisesi, Deniz Harp Okulu ve Polis Koleji güreşçileri arasındaki müsabakalar çok heyecan verir, zaman zaman gerginlikler yaşanırdı. Bu okullardan bazılarının, İstanbul İmam Hatip’in başarısından dolayı müsabakalara katılmadığı yıllar olurdu. 2000’li yıllarda Kuleli başta olmak üzere askeri liseler güreşlerden tamamen çekildi.

Bu dönemde, İstanbul İHL’den yetişen pek çok güreşçi profesyonel kulüplerde ve Milli Takımda yer aldı.

28 ŞUBAT EĞİTİMİ ve SPORU OLUMSUZ ETKİLEDİ

1990 sonrasında İmam Hatiplerin orta kısımlarının kapatılması ve 28 Şubat sürecinin meydana getirdiği baskı havası İmam Hatip Liselerinde eğitim kadar spor ve güreşi de olumsuz etkiledi.

Orta kısımlarının olmaması okul güreşlerinin alt yapısını zayıflattı hatta bitirdi. Bundan dolayı 2000’den sonra İstanbul imam Hatip Lisesinde güreş en zayıf dönemini yaşadı. Bazı okullarda spor takımları dağıldı, spora ilgi gösteren öğrenciler azaldı. İmam Hatipli gençleri, kendilerine uygulanan resmi ve sivil baskılardan dolayı salonlarda ve statlarda göremez olduk.

2010’DAN SONYA YENİDEN BİSMİLLAH

Eğitimdeki yeni plan ve düzenlemelerle yeniden İmam Hatipler eski günlerine dönerken, sporda da hareketlenmeler başladı.

Malzeme konusunda bir teşekkür ifadesi olarak zikretmemiz gereken husus; 2001 Yılında TGF Başkanlığı yapmış olan Osman Şansal Beyin başarılı İmam Hatip Liseleri ve okullara güreş minderleri vererek ortaya koyduğu destektir. Bu desteği sonraki dönemde başka destekler izledi. Okul bahçelerine yapılan spor salonları ve spor tesisleri hem sporun genelinde hem de güreşte kaliteyi arttırmaya başladı.

İstanbul İmam Hatip Lisesi de 2012 yılından itibaren güreşte yeniden kendisini göstermeye başladı. Okul Müdürü Cavit Erdem ve öğretmelerin gayretiyle 2012 ve 2013 yıllarında peş peşe iki yıl takım halinde İstanbul şampiyonluğu kazandı.

İSTANBUL İMAM HATİP’İN GÜREŞTE MARKALAŞMASINI SAĞLAYANLAR

Okulun güreşteki başarısında şüphesiz en büyük pay güreşçileri çalıştıran hocalarımızındır. Büyük bir özveri ile yetiştirdikleri başarılı sporcular, kendilerinden sonra gelen genç kardeşlerine de hem örnek olmuşlar hem de yetişmelerine de katkıda bulunmuşlardır. Güreşteki başarımızda okul yöneticilerimizin, öğretmenlerimizin, ailelerimizin ve okula her zaman destek veren hayırseverlerin de ciddi payları bulunmaktadır. Araştırmalarımız sonucu elde edebildiğimiz kadarı ile maddi ve manevi katkılarıyla bize destek olan isimleri aşağıda zikretmeye çalıştık. İmam Hatipler ve güreş adına hepsine ayrı ayrı teşekkür ederken, aramızda bulunmayan ve hakkın rahmetine kavuşanları da rahmet ve minnetle anıyoruz.

OKUL GÜREŞİNE EMEĞİ GEÇEN YÖNETİCLERİMİZ

Dursun Kılıç, Fevzi Bektaş, H. Ziya Erce, Cemal Demircan, Şevket Demirkaya, Mehmet Asım Zehir, Kasım Oğuz, Cavit Erdem, Mehmet Sevgi, Yaşar Yılmaz, Abdullah Öztürk, M. Şevket Usta Osmanoğlu, Mehmet Baydaş, Mehmet Kılıç, İ. Hakkı Ertürk, Halim Karakaya, Cemil Bağlama, Ragıp Küçüker, Haluk Karlık, Abdullah Şen, Hasan Kütükçü, Abdullah Avcı, Cevdet Tamer…

 

GÜREŞÇİLERİ ÇALIŞTIRAN ANTRENÖR HOCALARIMIZ

Dursun Kılıç, Enbiya Yılmaz, Nejdet Uçar, Sudi Armaner, Şevket Demirkaya,Ata Karataş, Hasan Gedikoğlu, Necati Işık, Ali Altay, Kubilay Aksakal, Köksal Şimşek, Kahraman Faydalı, A.Rıza Sivritepe, Zekeriya Hayır, Bayram Tekeşin, Ömer Aktaş, Murat Kaya, Mehmet Özay,Yusuf Duran,Osman Ay..

GÜREŞÇİLER

İstanbul İmam Hatipli güreşçilerden değişik yıllarda il, bölge, ulusal ve uluslararası alanda başarı yakalamış ve madalya almış güreşçilerimizden bazılarının isimleri.

HIZIR SARI (Büyükler Dünya İkincisi), MEHMET GÖKÇE, YAKUP COŞKUN, ŞEVKET DEMİRKAYA FERRUH FİLİZ, KENAN POYRAZ, MUSTAFA DİNEK, HASAN TOPUZ, SELAMİ DALKA, İBRAHİM BULANIK, AHMET METİN, OSMAN AKTAŞ, FAHRİ DEMİRCİ, HAMDİ GÜLERYÜZ, HARUN SALİHOĞLU, RECEP ÖZKAN, HÜSEYİN ERGÜN, OSMAN BİRKAN, HİLMİ KUTLUKELİ, YAŞAR ŞADOĞLU, ENVER GEDİKOĞLU, ZEKERİYA HAYIR, ALİ RIZA SİVRİTEPE, MEHMET KIZILTEPE, KÖKSAL ŞİMŞEK, KAHRAMAN FAYDALI, OSMAN ŞANSAL, OSMAN POYRAZ, KOCABEY TERZİ, ZAFER DALAYMAN, İBRAHİM SÜRÜN, FEVZİ ARSLAN, SABRİ ŞEKER, HASAN KORKUT, HÜSEYİN KORKUT, MEHMET KÜÇÜK, ZEKİ KARAKELLE, MUHİTTİN İBRAHİMOĞLU, AHMET SARIGÜL, ŞEVKİ GÜLDÜ, H. ALİ KESKİN, HARUN ŞEN, HASAN DİNLEYİCİ, SAMİ DİNLEYİCİ, SELMAN ALP, SALİH AY, OSMAN AY, EMİN SÖNMEZ, ABDURRAHMAN YILMAZTÜRK, LOKMAN AYDIN, SİNAN AYDIN, FAHRİ AYDIN, VEHBİ DEMİRCİ, MUSTAFA HÖDÜK, HAKAN ALTUĞ, BAYRAM TEKEŞİN, A. SAMİ ÜNAL, MUSTAFA ALTINAY, ÖMER TOPALOĞLU, RIDVAN GÜVEN, SELAMİ ORUÇ, MEHDİ ÖZYER, ALİ BURSA, KAMİL DİNÇDAL, ŞÜKRÜ KOCATÜRK, SELİM ERSOY, ULVİ SEVİNÇ, HASAN TOMUR, İHSAN AKTAN, İLHAN ŞAHİN, ERCAN DAĞ, ERKAN DAĞ, NEDİM EREN, ABDULLAH TANIŞ, MÜCAHİT DAĞ, ABDURRAHİM İLBOĞA,YÜKSEL YILMAZ, RECEP KIRCALI, ÖMER ATEŞ, AHMET EŞMECİ, MEHMET EŞMECİ, RAMAZAN VATANSEVER, ADEM BİRİNCİ, AHMET SELBEST, BURHAN ÖZKURT, M. TALHA SAĞLIKLI ve diğerleri…..

Bu arada İstanbul İHL’nin dışında İmam Hatip Lisesinde iken güreş yapan birkaç ünlü kişi de bulunmaktadır. ( Selçuk Çebi/Büyüklerde iki kez üst üste Dünya şampiyonu/Araklı İmam Hatip Lisesi; Nejdet Çakır /Kırkpınar Ağası/Edirne; Türkiye’nin FILA hakemi, İbrahim CİCİOĞLU; Mehmet KOCATEPE/Artvin Beld. Başk……. Ve benzeri.)

Okul idarecilerimiz, öğretmenlerimiz, velilerimiz ile spor ve güreşi seven devlet yöneticilerimizin desteğiyle güreşte yeniden zirveleri yakalama zamanıdır. Gençlerimize başarılar diliyoruz.

PROJEYİ HAZIRLAYANLAR;

Cavit ERDEM, Erol ERDOĞAN, Hüseyin KORKUT, Mehmet KILIÇ, MEHMET KÜÇÜK, Ata KARATAŞ, Şevket DEMİRKAYA, Yaşar ŞADOĞLU, Mustafa DİNEK… Eylül 2014

1 gönderi ·

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort