Güreşiyorum Portre 82 Duran, Erdoğan Sümer ve Necip kardeşler

Güreşiyorum/ Portre/82; Güreşçi ile Güreşçi/Baba; Duran, güreşçi kardeşler Erdoğan ile Sümer ve Futbolcu Necip…Evde Kalalım mutlaka .Koçak’ ların yaşam hikayeleri güreş dolu. Konya ve Türk güreşine ,sporcu ve teknik adam olarak büyük katkıları oldu. Bunun dışında Sümer /Akademisyen olmanın dışında da sporla ilgili eğitim çalışmaları oldu. Erdoğan hocamda; Özellikle ; 2005 v e 2006 Yıllarında ;Grekoromen güreş A Milli takımızın, sırası ile önce Avrupa, Dünya ve Dünya kupasındaki teknik ekipte yer alması ve katkısı Baba Duran hocanın başta Konya /İl Temsilciliği, antrenörlüğü ve diğer güreşe olan katkıları bir ömür sürdü. Birde Necip var oda sporcu ama ; Futbolu tercih etmiş.. Gördüğünüz gibi komple sporcu aile.. Birde Seyfullah Şahingöz var.. Detay aşağıda
Başlıklardan;
-Türk güreşinin duayenlerinden Duran Koçak’ın adı salona veriliyor
Konya güreş tarihinde önemli bir yeri olan eski milli güreşçi ve yaklaşık 20 yıl Konya bölge güreş antrenörü olarak yüzlerce şampiyon milli güreşçiyi yetiştiren Türk güreşinin eski duayenlerinden Duran Koçak’ın ismi ölümsüzleştirildi.
-Bu sıralar sağlık açısından rahatsızlığı olan Sümer Koçak’ a sağ olsunlar güreş camiası yalnız bırakmıyor.(Ahmet Ak: Sinan Şamil Sam gibi, Naim Süleymanoğlu gibi, Sümer Koçak gibi sporcuları zor buluyor, ama çok kolay kaybediyoruz.)
-Sümer Koçak; Nesilden nesile aktarılan ,güreş geleneğine ait ailenin çocuğu olarak, çocukluğundan beri başarılar elde etmiş Türk güreş milli takımında uzun yıllar yer aldı. Sümer Koçak 1984 ve 1988 olimpiyatlarına katılmış, faal spor hayatını sonlandırdığı 1990 yılı itibariyle spor hayatına eğitimci olarak devam etmiştir.
-KOÇAK ailesini tanıyalım: Kaynak; https://www.memleket.com.tr/konyamizin-akraba-sporculari-13-19640yy.htm
-Aslen Yozgat Yerköy Gülabi (Sarı yaprak) köyünden olan Konya’mızın emektar güreş antrenörü 1933 doğumlu Duran Koçak, 1956 yılında spor vesilesiyle Konya’ya yerleşince ailesinden Erdoğan Koçak ve Sümer Koçak babalarını takip etti. Ortanca Necip Koçak ise güreş ile başladı sonrasında ise futbol ile kendinden hayli söz ettirdi. Duran Koçak hocamızın öz yeğeni ve damadı olan Seyfullah Şahingöz’de dayısının antrenörlüğünü de boynuna madalyaları takmasını bildi.
-Koçak ailesinin ağabeyi Erdoğan Koçak 1975 Akdeniz Oyunları’ndan altın madalya ile dönerken, evin küçüğü
Sümer Koçak ise 1980 ‘li yıllarda Grekoromen güreş Milli Takımının değişmeyen elemanı olduğu gibi .Balkan Şampiyonluğu madalyasını da boynuna takmıştı. Ortanca Necip Koçak ise 18 yıllık spor hayatını Konyaspor’da profesyonel kadroya girerek ve Yol spor’ da kaptanlık yaparak süslemesini bildi.
BABA DURAN KOÇAK ;1933 Doğumlu ve halen emekli hayatını…..mahallesinde eşi ile birlikte geçiren Duran Koçak gençliğinde doğduğu Yozgat- Yerköy-Gülabi köyü ve çevre köylerde adet olan güreş maçlarında karşısına çıkanları eze eze yenerek nam salmıştı. Duran Koçak, asker olduğu 1955 yılında Silahlı Kuvvetler Türkiye Şampiyonu olunca zamanın Dünya Şampiyonu Yaşar Doğu ve Celal Atik’in dikkatini çekmiş ve terhis ile birlikte onu Ankara Devlet Demiryollarında işe koymuşlardı. Duran Koçak’ın güreşteki başarıları zamanın Konya Valisi Celil Keleşoğlu ile Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Ziya Eytemiz tarafından takdirle karşılanmış ve bizzat Koçak’ın Konya’ya gelmesini istemişlerdi. Bu olayın gerçekleşmesine fırsat kalmadan Dünya Şampiyonu o yılların Konya Güreş Antrenörü Nasuh Akar, Duran Koçak’ı Şekerspor antrenörlüğüne getirtti ve fabrikada işe koydu. 67 kg. güreşçisi Duran Koçak her geçen gün kendini geliştirdi 1959 yılında Türkiye Şampiyonu olan Toprak spor’ da güreşti. Aynı yıl 6 takımın kaldığı şampiyonada Milli formayı giydi ve 3. oldu. Zamanın Bakanı Faruk Sükan’ın bizzat devreye girmesi ile Duran Koçak 1957 yılında Ereğli Sümer Dokuma Sanayi’de işe başladı ve orada çalışmalarını 1967 yılına kadar sürdürdü. 1966 yılında faal sporculuk hayatını 33 yaşında noktalayan baba Koçak 1960 ihtilali döneminde enteresan bir olay yaşadı. Rahmetli Başbakan Adnan Menderes’in asıldığı aynı gün bir oğlu olmuş ve ona Adnan Menderes ismini koymuştu. Ne yazık ki nüfus müdürlüğüne oğlunun nüfus cüzdanını çıkarmaya giden Duran Koçak gönlündekini gerçekleştiremedi ve oradakilerin tavsiyesine uyarak ona Ereğli’yi hatırlatması için Sümer ismini koydu.
1967 Yılında Konya’ya gelen ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Cemil Ergen’inde ilgisiyle Duran Koçak antrenörlüğe başladı. Artık Duran hoca kendisi için değil Güreş Salonunda sporcuları için terliyordu. Yıllar birbirini kovaladı 1979 yılında Şeker Fabrikası’na geçen hocamız burada güreşçi yetiştirmeye devam etti. 67 yaşına gelen 50 yılı aşkın güreşle uğraşan Duran Koçak 1990 yılında emekli oldu.
Emektar antrenörümüz aşağıda isimlerini hatırlayabildiğimiz şampiyonlar dışında yüzlerce güreşçi yetiştirdi. İşte hatırlanabilenler başlıcaları: Mehmet Aslandağ, Suphi Soğancı, Mehmet Sarı, Ali Yerlikaya, Cemil Demirbaş, İlyas Aydoğan, Mahmut Demir, Hamza Yöreli, Ali Sayın, İzzet Yeter, Mehmet Türkkaya, Muzaffer Cop, İsmail Erdoğan, Enis Yazar, Remzi Kurt, Mustafa Kıraç, Ali Kıray, İhsan Mutlu, Kadir Uysal, Bekir Artı, Yusuf Altınışık, Kemal Fedai, Mustafa Şahin, Seyit Efe, Ö.Faruk Kısasaçlılar, Enver Yıldız, İsmail Güçlü, Necip Alkan, Recep Arıcı, Hüseyin Yavuz…
DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI SAHİBİ
ERDOĞAN KOÇAK (1953) ; 2006 Yılında Çin’in Guangzhou şehrinde yapılan Grekoromen Güreş Dünya Şampiyonası’nda Dünya şampiyonu olan Türk Milli Takımı’nın antrenörlüğünü yapan(Ekip te yer alan ) Erdoğan Koçak, Cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir başarı elde edilmesi nedeniyle Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen bu konuda Konya’ mızın spordaki tek kişisi olma şerefini yaşadı.
Emektar Antrenör Duran Koçak’ın büyük oğlu olan Erdoğan Koçak 1967 yılında 14 yaşında babasının antrenörlüğünde güreşe başladı. Kendinden 3–4 yaş büyük olanlarla güreş tutup boy ölçüşen ve o yıllardaki gazetelerde bu konu değişik biçimde manşetlere taşınıp dikkatleri üzerine çeken Erdoğan Koçak ilk Milli formasını 1970 yılında Avrupa Şampiyonası’nda 48 kiloda giydi.
1977 yılına kadar gerek serbest, gerekse Grekoromen’ de güreşen Erdoğan Koçak 10 yıl boyunca sırasıyla 48–52–57–62 ve 68 kiloda minderleri rakiplerine dar etti. 10 yıl içinde sporcu olarak 70 sefer Milli formayı giydi. Güreş için erken denecek 24 yaşında faal sporculuk hayatını noktalayan Koçak, 30 yaşına kadar devam etseydi 70 rakamı mutlaka ikiye katlanırdı.
Erdoğan Koçak yalnızca 1975 yılında Ankara MTA adına güreşti. Faal sporculuğu bıraktığı 1977 yılına kadar sürekli Konya Şekerspor formasını giydi. 1974 yılında Almanya’da yapılan Avrupa Güreş Şampiyonası’nda altıncı olan Erdoğan Koçak 1975 yılında Cezayir’de yapılan Akdeniz Oyunlarında birinci olarak tarihe geçti. 1977 Yılında faal spor hayatını noktalayan Koçak, 1984 Gençler Dünya Güreş Şampiyonası, 1988 Seul Olimpiyatları dâhil birçok şampiyonada Milli Takım Antrenörlüğü yaptı. Defalarca Türkiye Şampiyonlarında madalya alan Erdoğan Koçak başarılarını 2006 yılında Çin’de yapılan Dünya Şampiyonu olan takımın antrenörlüğü ile taçlandırdı. Zaten Duran Koçak gibi Konya ve Türk güreşine büyük hizmetler eden antrenör Duran Koçak’ın oğluna da bu yakışırdı.
2006 Yılında Çin’in Buanzo şehrinde yapılan Grekoromen güreş Milli Takımı’ da (Milli Takım teknik ekibi; Erdoğan Koçak-Seçkin Saruhan-Mehmet Acak-Hakkı Başar yer almıştı.)
Ayrıca Takımda yer ala; Hamza Yerlikaya, Nazmi Avluca, Şeref Eroğlu, İsmail Güzel, Bünyamin Emik ve Bayram Özdemir ten oluşan takım cumhuriyet tarihinin en büyük başarısını elde eden takımın sporcuları ve antrenörleri Devlet Üstün Madalyası ve maaşı ile ödüllendirildi. Bu onuru yaşayan Erdoğan Koçak 2010 yılı sonrasına kadar formasını giydiği Şekerspor’a birçok sporcu yetiştirdi.
Şeker Fabrikasından emekli olan şampiyon Koçak Konya’da yaşıyor.
NECİP KOÇAK; Duran Koçak antrenörümüzün 1957 doğumlu ortanca oğlu Necip Koçak 1972 yılında Konyaspor Minik takımda futbola başladı. Bir ara futbola ara veren Koçak 3 yıl güreş ile ilgilendi ve Serbest stilde Yıldızlar Türkiye 3. oldu. Tekrar futbola döndü, lise eğitimini sürdürdüğü Meram Endüstri Meslek Lisesi Okul takımında da oynamaya başladı. 1976 yılında o yılların popüler takımı Demirspor’a gelen Necip Koçak burada 1 yıl orta sahada görev yaptıktan sonra Şekerspor’a transfer oldu. Askere gittiği 1979 yılına kadar yeşil-beyaz formayı giydi. Vatani görevi esnasında spordan kopmayan Koçak, Ankara Spor Okulu ve İzmir Karagücü’n den sonra Başçavuş Arif Çetinkaya zamanında Konya Karagücü’ de futbola devam etti.
Terhis sonrası 1981 yılında Konya Yols por’ a geldi. Burada kaptanlık yaptığı dönemde 27 golle gol kralı oldu, ertesi yılda 1982–83 sezonunda şampiyonluk tattı.Her geçen yıl performansını artıran Necip Koçak 26 yaşında profesyonel olarak (1983) 2.lig’de mücadele eden Konyaspor’un yeşil-beyaz formasını giydi. 3 yıl orta sahada top koşturan Koçak sürekli kadroya girdi, yedek kaldığı nadirdir. Devamında 1 yılda 3.lig’de bulunan Karaman spor’ un sarı-kırmızı formasını giydi ve 1988 yılında tekrar yuvası Yols por’a döndü. Turuncu-mavi forma ile 3 yıl üst üste namağlup şampiyonluk gören Necip Koçak 1991 yılında spora son noktayı koydu. 2005 yılında Karayollarından emekli olan Necip Koçak Konya’da yaşıyor.
KONYAMIZIN GÜREŞTE EN FZLA MİLLİ OLAN SPORCUSU
SÜMER KOÇAK; 10 Yaşındayken güreşe başlayan ailenin en küçüğü Sümer Koçak,1971 yılından itibaren antrenörü ve babası Duran Koçak ile birlikte günleri kapalı tribün altında bulunan güreş salonunda geçmeye başladı. Grekoromen stilin 68kg. gediklisi Sümer Koçak, 1980 yılında ilk Milli formayı giydi. 1988 Seul Olimpiyatları sonrası Milli formadan affını istedi. 8 yıllık bu sürede 100’ü aşkın Milli olma şerefine ulaştı. 10 kez Türkiye Şampiyonu olan Sümer Koçak 2 Olimpiyat (1984 A.B.D. Kaliforniya, 1988 G.Kore Seul) ve 2 Akdeniz Oyunlarına (1983 – Fas, 1987-Suriye) katılma bahtiyarlığını yaşadı. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu 1992 mezunu olan Şampiyon Koçak 1990 yılında faal sporculuk hayatını sonlandırdı. Şekerspor’un yeşil-beyaz mayosuyla güreşen Sümer Koçak, 5 yıl Konya İmam Hatip Lisesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği yaptı. Devamında toplam 15 yılda Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra 2013 yılında emekliye ayrıldı. Afyon’da çalışırken Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı da yapan 1980’li yılların fırtınası Sümer Koçak halen Güreş Federasyonu Eğitim Kurulu’nda görev yapıyor. Spor yaptığı dönemde ömrü kamp, antrenman ve müsabakalarda geçen Sümer Koçak spor sayesinde 40’ı aşkın ülkeyi gezme imkânı buldu.75 kez Milli formayı giyen Erdoğan Koçak Akdeniz Oyunları formasıyla
Böyle devam ediyor.. Gel de Googlee’ ye teşekkür etme..
Çok yazacak şey var çok..
Ama sizleri de fazla sıkmayayım diyen kısa tutmaya çalışıyorum.

Başta; Baba Duran Koçak,
Erdoğan KOÇAK ile Sümer KOÇAK
Ve Necip KOÇAK’ da

Geldik Anılara
Erdoğan hocam ile bir çok kez değişik güreş ile ilgili ortamlarda bulundum .
Özellikle 1986′ dan sonra ; kardeşi Sümer Koçak-Zeki Şahin ile yapılan müsabakalarda
Zeki Şahin ‘in köşesinde ben.
Sümer Koçak’ ın köşsesinde ise Erdoğan hocam otururdu..
İzmir ve diğerir kaç Türkiye Şampiyonasında
Müsabakalarda çok hareketli geçerdi.
Ancak müsabakaların dışında
yıllardır Koçak ailesi ile dostluğumuz sürüyor.
Anı;
Ömer Sızan Hocamdan:
Duran Koçak ;Yozgat’ ın Şefaatlı ilçesinden Gülebi köyünden.

Rahmetli Olimpiyat Şampiyonumuz ; Nasuh Akar onu alır ve Konya’ ya götürür.
Buraya yerleşirler.
Zamanında iyi güreşler yaptı.
Güreşi bıraktıktan sonra Konya’ da güreş denince ;Duran hoca akla gelir.
Konya bölgesinden çok güreşçiler yetiştiren hocamın. çocukları Erdoğan Koçak Sümer Koçak ve yeğenleri Seyfullah Şahingöz ve ismini sayamadığım çok güreşçiler yetiştirmiştir.

Gelelim Erdoğan Koçak’ a;
Gelmiş geçmiş en teknik güreşçilerden, hem serbest, hem grekoromen güreşi çok iyi yapardı 1975 senesinde Mısır da iki Rus ;Dünya Şampiyonunu arka araya yendi. Mustafin ve Davidyan ‘ı yine 1975 senesinde yunan Moskova Olimpiyat Şampiyonu’ nu , Yunan güreşçiyi 1975 Cezayir Akdeniz Oyunlarında net bir skorla ; 5-0 .Sayı üstünlük ile yendi.
Milli takımda antrenör olarak görev yapan ;Erdoğan hocanın takım .Dünya Şampiyonu oldu

Bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim:
1970 senesinde İsveç’ teyiz. Gençler Avrupa Şampiyonasında.
Erdoğan hocanı n; Biraz kilosu vardı .Kaldığımız yerde sauna vardı.
Akşam saunaya girdi.
Biz yatık .
Merak ettim arardım onu. Bir baktım ki ;Saunada uyumuş.
Uyandırdım. Kilosu aşağıya düşmüş .

Sümer Koçak’ da çok iyi güreşçi idi .
Milli takımda çok iyi güreşler yaptı.
Akademisyen bir kişiliğe sahip bir spor adamı idi.
Şansızlık ,onun yakasını bırakmadı.
Şu anda rahatsız.
İnşallah iyi olur .
Allahtan şifalar dilerim Sümer hocama

2.
Halil Karaçor’ dan ‘
Duran Koçak ,Erdoğan Koçak ,Sümer Koçak Konya güreşine ve Türk güreşine katkıları tartışılmaz.
Benim üzerimde de emekleri çoktur .
Haklarını helal etsinler.
Duran Koçak hocam Konya da judoyu başlatan kişidir .
Duran Koçak Şeker spor da güreşirken her gün sabah gelir bizleri kendisi motora binerek koştururdu.
Bir gün yine geldi baktık sırtında tüfekle gelmiş o gün
Konya nın en yüksek dağına bizi koşturdu.
Biz yukarda o aşağıda bize taş attırdı.
Tavşan falan çıkarsa vuracakmış .
Tabi ki torununa götürecekmiş .
Elimiz boş dönüyorduk.
Ne yapıyım bari şuradan bir serçe vurayım da toruna götüreyim dedi.
Erdoğan Koçak hocam da çok hırslı ve yenilgiyi kabul etmeyen bir yapıya sahipti.
Bir gün o sene Konya amatör kümede şampiyon olmuş futbol takımıyla maç ayarladık .
Tabi ki biz güreşçilerde acizane iyi futbol oynarız.
Tabi ki yenilirsek başımıza geleceği bildiğimiz için canla başla oynadık ve onları rezil ederek yendik
Birbirlerine girdiler. O zaman Erdoğan hocam Halil şunlara söyle başka bir şeyler biliyorlarsa onu oynayalım dedi böyle bir anımız var

Basından;

https://www.pusulahaber.com.tr/degerlerimizi-unutmamali-unutturmamaliyiz-903yy.htm
https://www.memleket.com.tr/konyamizin-akraba-sporculari-13-19640yy.htm
https://www2.karar.com/corum/dunya-universitelerarasi-gures-sampiyonasi-hazirliklari-suruyor-137123
Sümer’e uzanan en güzel “Ak” el
http://repository.bilkent.edu.tr/handle/11693/52659
http://www.merhabahaber.com/sumere-uzanan-en-guzel-ak-el-1452035h.htm

https://www.hurriyet.com.tr/gures-milli-takiminin-yeni-antrenoru-erdogan-kocak-4895486

Son olarak tam 82 Değerli, güreşe katkı sunmuş kişileri burada Portre’ de dile getirmeye çalıştık. Bir tek amacımız olabilir.. Değerlerimizi asla Unutmamalıyız. Konya’ da olduğu gibi yurdun dört bir yanında ;
Günümüzde bir çok kurumda; Başta Ülkemizin bayrağını göndere çektirip, İstiklal marşımızı çaldıran hizmet eden sporcu ve spor adamlarının da toplumumuza hatırlatılması, unutulmaması, unutturulmaması, rahmetlik olanlar da dahil anılması, isimlerinin eserlerde yaşatılarak ölümsüzleştirilmesi kendilerine borcumuzdur bence. Takdir edilmek önemlidir, marifet iltifata tabidir, ahde vefanın da gereğidir. İsimlerini caddelerde, bulvarlarda, tesislerde yaşattıklarımız var. Ama, kuşkusuz özellikle sporda bu örnekleri çoğaltmamızın gerekli olduğu düşüncesindeyim.
……………….
Dediğim gibi yazacak çok şey var..
ve dahi güreşi için yaptığı önemli katkılar nedeniyle
Başta ; Başta; Duran ve Erdoğan ile Sümer ve Necip’ ’ den
Allah razı olsun..
Dedim ya
Sayfalar yetmez hayatını yazmak..
…………………….
Daha önce
81 Değerli Şahsiyeti yayınladık.
ile “Portre” dizisine başlamıştık.
(Bu konuda önerilerinize de açığız.)
Whatsap; 05327757725-
Not: Toplu fotoğraf ve video Facebook sayfamda..
Not;1 Listede daha bir çok değerli isim var sırası geldikçe yayınlayacağız ..
Not; 2; 81 Değerli şahsiyeti bu “Güreşiyorum/Portre” de elimizden geldiği kadarı ile ;
Türk sporu ve dahi Güreşine katkılarından dolayı dile getirmeye çalışıyoruz.
Eksiğimiz, hatamızda oluyor.
Bu kadar uzun bir ömrü bir veya iki sayfaya sığdırmaya çalışıyoruz.
Esasında her biri onlarca sayfayı hak ediyor..
Özellikle Güreş yazarı günümüzde bir elin parmakları kadar bile değil.
Benden “GÜREŞİYORUM “ olarak bu kadar.
Hakkı geçen vardır mutlaka, helal etmeniz dileği ile.
Not; 3 Haber sırası ile; Önce www.guresiyorum.com
,Facebook(Toplu Fotoğraflar en çok orda)YouTube(Güreş ile ilgili 200 Video yayınladım ..), İnstagram, Twiteer ve Whatsaap gruplarında paylaşıyorum. 0505 369 02 02 ‘den de Bazen Cep mesajları atıyorum.
Not: Toplu fotoğraf ve video Facebook sayfamda.
DERECELERİ; Kaynak ; www.unitedworldwretling.org

Kocak, Erdogan (TUR)

Date Competition Style Age Group Weight Class Country Rank
1977-08-25 Jeux Mediterranéens
Greco-Roman Seniors 62.0 TUR 1.

Kocak, Suemer (TUR)

Date Competition Style Age Group Weight Class Country Rank
1988-09-13 Jeux Mediterranéens
Greco-Roman Seniors 68.0 TUR 3.
1987-10-31 FILA Grand Prix Gala
Greco-Roman Seniors 68.0 TUR 6.
1987-08-19 World Championship
Greco-Roman Seniors 68.0 TUR 5.
1987-01-01 Golden Grand Prix
Greco-Roman Seniors 68.0 TUR 4.
1984-04-29 European Championship
Greco-Roman Seniors 68.0 TUR 7.
1983-09-22 World Championship
Greco-Roman Seniors 68.0 TUR 12.
1983-09-05 Jeux Mediterranéens
Greco-Roman Seniors 68.0 TUR 3.
1982-09-09 World Championship
Greco-Roman Seniors 68.0 TUR 6.
1981-09-18 Balkans Championship
Greco-Roman Juniors 68.0 TUR 3.
1980-08-26 European Championship
Greco-Roman Juniors 68.0 TUR 4.
1980-05-22 Balkans Championship
Greco-Roman Seniors 68.0 TUR 1.

Opponents

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort