Güreşiyorum Olimpiyatları 1968 Meksiko Ayık ve Atalay

Güreşiyorum/Olimpiyatlar/8.Bölüm;1968 Mexico City (XVIV.) 28 Yılın Şampiyonları: Ahmet AYIK ve Mahmut ATALAY. Mexico City 1968 Olimpiyat Oyunları’nın Türk spor tarihinde ayrı bir yeri vardır. Çünkü serbest güreşte şeref kürsüsünün en üst basamağına çıkan Mahmut Atalay ve Ahmet Ayık, 28 yıl boyunca son Olimpiyat şampiyonları unvanını taşıdılar. Ta ki 1996 yılında Mahmut DEMİR 1996 Atlanta’ da serbest stilde şampiyon oluncaya kadar. Meksika’da iki Altın madalya aldık.
Şampiyonlarımızla ilgili satır başlarından birkaç tanesi şöyle :
Ahmet AYIK; 1964 Tokyo’da altın madalyayı masa başında kaybeden Ahmet Ayık, Mexico City’de bu kez boynuna taktırdı. Ayık’ tan; Müsabakalara 20 gün kala Meksika’ya gittik. Bir ihtar puanı vermiştim. Süre kısalıyor, maç gidiyordu. Birden minder kenarına gelip bağıran rahmetli Mahmut Atalay’ın sesini duydum: “Ahmet Ayık yenildi diyeceklerine öldü desinler.” Rahmetli Atalay’ın bu uyarısıyla kendime geldim, var gücümle hamle yapıp bastırırak puan aldım ve karşılaşma berabere bitti…”…..
Mahmut ATALAY; 35 yaşında Olimpiyat şampiyonu olma başarısını gösteren Atalay, 1968 yılında FILA(UWW) tarafından “Dünyanın en teknik güreşçisi” ilan edilmiştir.”Mahmut Atalay; Karşımızda FILA’nın Başkanı Coulon var. Her türlü tezgah ayarlanmış seni yendirecekler!” “Hocam hayatının en rahat maçına hazır ol. Köşende bacak bacak üstüne at ve otur, havlunu omzuna at. Gayet rahat ol.” “Mahmut Atalay benim çok iyi arkadaşım, kardeşimdi. Çok özel bir kişilik ve iyi bir güreşçiydi. Müsabakalardan sonra kendine has yöntemiyle bize yardım ederdi. Her yönüyle çok yardımsever biriydi. Kendine özel davranışları ve sözleriyle bizi motive etmesini bilirdi!”
Rahmetli Mahmut ATALAY; 1960’ lı yıllarda dünya minderlerinde esen Türk fırtınasının efsane isimlerinden biri idi. 1965 Manchester’ de Dünya şampiyonasından kazanılan iki madalyadan biri,1966 yılında Toledo’ da yapılan Dünya şampiyonasında tel altın madalyamızı ve Meksika’ da yapılan 19.Olimpiya Oyunlarında yine iki altın adamdan biri ..Spor ve güreş camiasında alçak gönüllülüğü işle tanınırdı. Kendisinden sonra gelen güreşçiler için bir kutup yıldızı gibiydi. Devlet üstün hizmet madalyasına sahipti.
Devam ediyoruz…
Ahmet AYIK ile ; TGF Başkanlığından itibaren uzun yıllardır tanışıyoruz. Seyrekte olsa Oğlu Osman AYIK ile de görüşmeye devam ediyoruz. Bu arada güzel bir haberi sizlerle paylaşayım.
Hayatı ile ilgili kitabı ; Değerli dostum Hamit Turhan bey kaleme aldı ve yayında..( “Şampiyon” Ahmet AYIK” Kitabının bu kısa tanıtımına, oğlu Osman AYIK’ ın görüşleri ile son verelim.
Şöyle ki ; “Babam; Ahmet AYIK, benim için sadece bir şampiyon değildir. Aynı zamanda baba, kılavuz ve yaşam koçumdur. Şampiyon olmak, tabii k onun en önemli özelliklerinden biridir. Bununla beraber çok önemli bazı değerleri de yanına koyabilmiş ender bir kişiliktir. Sert ve tavizsiz görünümünün yanında yumuşacık kalbi ile insani değerleri hep ön planda tutmuştur. Başarmak en önemli hobisidir ama minderdeki gibi ezerek kazanılmış bir başarı peşinde olmamıştır.
Aktif spor hayatındaki “Fair Play” anlayışını yaşamının her noktasında yayınlamıştır.

Mahmut ATALAY;(1934-2004) Ankara’ ya her gittiğimde mutlaka uğrardım. Vefatından sonra da ; Evlatları; Meliha hanım ile TMOK/Kültür komisyonunda Yalçın İPBÜKEN bey ile ortak çalışmalarda bulunmuştuk ve Serdar bey ile de TGV’da görevli iken tanışmıştık.
Yine ; Mahmut ATALAY cephesinden güzel bir haber; Moderatörlüğünü Müberra Atalay CEBECİ hanımın yaptığı Facebook’ta da yakın zamanda bir Mahmut ATALAY Sayfası açmışlar. Detaylı olarak; Doç. Dr. Müberra Atalay ÇELEBİ hanımefendinin ekteki sunumunu izleyelim lütfen. Mahmut Atalay (18.03.1934 -05.12.2004) https://www.youtube.com/watch?v=GhBHjhCtvho
Ahmet AYIK: ile devam ..
Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı ,Dünya Güreş Federasyonları Birliği (FILA) ve Türk Güreş Vakfı Başkanlığı ile Dünya Güreş Birliği yönetim kurulu üyeliğine seçilen üçüncü Türk olan (Vehbi Emre ve Kemal Oktay’dan sonra) Ahmet Ayık ‘ tan sonra ise dördüncü Türk üye Rodika Maria Yakşi oldu.
Gazeteci-Yazar Hamit TURHAN’ ın kaleme aldığı ve dokuz yıl süren; “Şampiyon; Ahmet AYIK” kitabı çıktı. Hamit TURHAN’ ın ifadesi ile ;
Ve dokuz yıllık emeğimin ürünü Şampiyon-Ahmet Ayık kitabı nihayet çıktı. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en önemli güreşçilerinden biri olan Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu Ahmet Ayık’ın hayatının anlatıldığı bu biyografik eserde, bir köy çocuğunun Sivas’ın bir dağ köyünden çıkıp da tamamen kendi yeteneği, gücü, iradesi, çalışkanlığı ve azmiyle önce Türkiye’nin ardından da Avrupa’nın, dünyanın zirvelerine tırmanması anlatılıyor. Tam anlamıyla ilham alınacak bir hayat hikayesi. Başarmak isteyenin önünde kolay kolay hiç bir engel duramaz. Ahmet Ayık bunun canlı kanıtı. Bu arada Hamit Turhan Külliyatı da genişliyor. Şampiyon-Ahmet Ayık kitabı basılan beşinci kitabım oldu. Altıncısı da yolda! Tüm Türkiye’nin tanıdığı sürpriz bir ismin yaşam öyküsü geliyor. Umarım keyifle okursunuz. Kitap için iletişim: Coşkun bey; 0533 242 15 07

Detaylara devam ….
Serbest/Ahmet AYIK; İle başlayalım. Bu kez Altın..
97 kilo güreşçimiz, ilk turda Bulgar Sait Mustafov’u sayıyla yendikten sonra tur atladı. Amerikalı Jess Lewis ile 3-3 berabere kaldı. Polonyalı Ryszard Dlugosz’u sayıyla, Moğol Bayanunk Khorloo’yu 1 dakika 2 saniyede tuşla yendi, tur atladı. Macar Jozsef Csatari’yi 10 dakika 12 saniye tuşla yendi. Finalde karşılaştığı Sovyet Şota Lomidze karşısında 1-0 öndeyken kolundan sakatlandı. Buna rağmen verdiği bir ihtar puanıyla maçı berabere bitirdi ve sıkletinde Olimpiyat şampiyonu oldu.1965, 1967 Dünya, 1967, 1970 Avrupa, 1964 Balkan şampiyonlukları bulunan, daha sonra
Ayık’ tan; “Meksika’nın rakımı yüksek olduğu için Milli Takımımız Bursa Uludağ’da kampa alınmıştı. O aralar 92-93 kilo gelmekteydim. Kampta Frank Medina adında kondisyoner ve beslenme uzmanı vardı. Frank, herkese özel yeleklerle el ve ayaklara takılacak ekipmanlar getirtmişti. Bu ekipmanlarla doldurduğu kurşundan ağırlıklarla Bursa Stadı’nın pistinde koşular yaptırıyordu. Kilomun üçte biri olan 31 kiloluk ağırlıklarla 31 tur atıyordum. Dağda da 100 metre koşuları yaptırıyordu.
Müsabakalara 20 gün kala Meksika’ya gittik.
İlk günler rakımın yüksekliğinden dolayı nefes almakta bile zorlanıyorduk. Uyku düzenlerimiz de bozulmuştu. Bulgar’ı yendikten sonra Amerikalı ile yaptığım güreşte vücudum çalışmıyordu, neredeyse kıpırdayamıyordum. Bir ihtar puanı vermiştim. Süre kısalıyor, maç gidiyordu.
Birden minder kenarına gelip bağıran Mahmut Atalay’ın sesini duydum: “Ahmet Ayık yenildi diyeceklerine öldü desinler.”
Rahmetli Atalay’ın bu uyarısıyla kendime geldim, var gücümle hamle yapıp bastırırak puan aldım ve karşılaşma berabere bitti…”
Devamı; www.tgv.gov.tr de.
Serbest/Mahmut ATALAY; Altın madalya
Ahmet Ayık’ın şampiyonluğunda büyük katkısı bulunan Mahmut Atalay, Mexico City Oyunları’nda 78 kiloda Amerikalı Stephen Combs’u sayıyla, İtalyan Osvaldo Ferrari’yi açık farkla, İranlı Ali Muhammet Momeni’yi sayıyla, Koreli Suh’u 8 dakika 37 saniyede tuşla yendi. Moğol Puren Dagvasuren ile berabere kalarak finale yükseldi.
Final öncesi Milli Takım Antrenörü Celal Atik, Mahmut Atalay’ın yanına gelerek şöyle der: “Mahmut karşımızda FILA’nın Başkanı Coulon var. Her türlü tezgah ayarlanmış seni yendirecekler!” Bunun üzerine Atalay şu cevabı verir: “Hocam hayatının en rahat maçına hazır ol. Köşende bacak bacak üstüne at ve otur, havlunu omzuna at. Gayet rahat ol.”
Bu cesaretli cevabı alan Celal Atik gözyaşlarını tutmakta zorlanır. Omzundaki havlu ile gözyaşlarını silerek Atalay’ı mindere çıkarır. Fransızların o dönem fırtına adamı Daniel Robin’in karşısına çıkan Mahmut Atalay, fırtına gibi güreşir ve Fransız rakibine minderi dar ederek, maçı 9-1 gibi ezici bir farkla kazanır.
Sayın Prof. Dr. Özbay Güven’in 2016 tarihinde yapmış olduğu görüşmelerde takım arkadaşları Mahmut Atalay’ın Mexico Olimpiyatları’ndaki başarısını şu sözlerle anlatmışlardır:
Başta ; Rahmetli ;
Tevfik Kış:
“Mahmut Atalay Mexico Olimpiyatlarında hazırlık kampından itibaren çok formda idi. Mahmut Atalay benim çok iyi bir arkadaşım ve Hocamdı. Takımdaki herkes ile yakından ilgilenirdi, her şeyden öte çok güçlü bir güreşçiydi. Eğer güreş sırasında puan kaybediyorsa bu rakibinin ondan daha güçlü olması sebebiyle değil kendi yaptığı hatalar nedeniyleydi. Geimişte hakkı yendiği için pek çok şampiyonluğu kaçırmıştı ama bu sewfer Şampiyonluk O nu hakkıydı!”
Gıyasettin Yılmaz:
“Mahmut çok formda idi. Rakibi Robin çok hızlı ve sinsiydi. Ama Mahmut O’ndan çok daha kuvvetliydi. Ayrıca Daniel Robin’i sadece Mahmut Atalay ve Asım Bülbül yenebilmiştir. Mahmut ve Ahmet şampiyon olduklarında çok sevinmiştik!”
Ahmet Ayık:
“Mahmut Atalay benim çok iyi arkadaşım, kardeşimdi. Çok özel bir kişilik ve iyi bir güreşçiydi. Müsabakalardan sonra kendine has yöntemiyle bize yardım ederdi. Her yönüyle çok yardımsever biriydi. Kendine özel davranışları ve sözleriyle bizi motive etmesini bilirdi!.. 35 yaşında Olimpiyat şampiyonu olma başarısını gösteren ve göze hoş gelen çok estetik güreşler çıkaran Atalay 1968 yılında FILA tarafından “Dünyanın en teknik güreşçisi” ilan edilmiştir.
1966 Dünya, 1959, 1963 Akdeniz Oyunları, 1965 Balkan Şampiyonu, 1966, 1967 Avrupa, 1965 Dünya ikincisi olan Mahmut Atalay’ın dönerek çok hızlı dalma, göğüs çaprazı, koltuk altı ve çipe gibi kendine özgü teknikleri vardı.
Kendi geliştirdiği ve üzerinde 1 yılı aşkın bir süre eksiksiz her gün çalıştığı Göğüs Çarprazı tekniği “Mahmut Atalay Tekniği” olarak bilinmektedir!
Mahmut Atalay’ın tüm takım arkadaşları kendisine “Hoca” diye hitap ederlerdi
1968 Mexico City’de
Meksika 1968 Olimpiyat Oyunları (XVIV.)
-Dönemin Federasyon Başkanı ; Cemil ERKÖK
Teknik Ekip ; Celal ATİK- Halit BALAMİR
Güreş Sorumlusu: Mustafa Dağıstanlı
Uluslararası Güreş Hakemleri:
Alim Erdoğan, Şevket Zağyapan, Ümit Demirağ
-A) Önemli Bilgiler ; –
Serbest Güreş Takımı Greko-Romen Takımı:
Antrenör: Celal Atik Antrenör: Halit Balamir
52 Kg Mehmet Esenceli 52 Kg Metin Çıkmaz
57 Kg Hasan Sevinç 57 Kg Kaya Özcan
63 Kg Vehbi Akdağ 63 Kg Metin Alakoç
70 Kg Seyit Ahmet Ağralı 70 Kg Kazım Ayvaz
78 Kg Mahmut Atalay 78 Kg Sırrı Acar
87 Kg Hüseyin Gürsoy 87 Kg Tevfik Kış
97 Kg Ahmet Ayık 97 Kg Gürbüz Lü
Ağır Sıklet Gıyasettin Yılmaz Ağır Sıklet Bekir Aksu
Evet geldik detaylı biyografilerine
ŞAMPİYONLARIMIZ ;Kısa biyografiler(Tamamı linklerde )
Altın adamlarımız;
1.AHMET AYIK
31.03.1938 yılında Sivas’ın Doğanşar ilçesine bağlı Eskiköy’de doğdum. Sultan Abdulaziz’in pehlivanlarından Karaoğlan’ın torunuyum. Her köylü çocuğu gibi 9 yaşından itibaren milli, dini bayramlarda, köy düğünü ve panayırlarda Karakucak güreşi yapmaya başladım. 12-13 yaşlarında iken İstanbul’a ağabeyimin yanına gittim. Şişli Gençlik Kulübünde çalışmalarımı sürdürdüm. Daha sonra Beşiktaş Cimnastik Kulübünde lisansiyer genç güreşçi olarak İstanbul Şampiyonalarına katıldım.1956 yılında tekrar Sivas’a döndüm. Karakucak güreşlerine devam ettim. Askerlik görevine gidinceye kadar Sivas yöresinin başpehlivanı oldum. 1958 yılının 12. Ayında askere gittim. Giresun Jandarma alayında güreş seçmelerinde birinci oldum. Ankara Jandarma gücüne geldim. Nuri TURAN, Yücel SEÇKİNER gibi komutanlarla çalıştım. Askerlik görevim sırasında Silahlı Kuvvetler Şampiyonluğu ile Bölge Şampiyonlukları kazandım. Takiben 10 yıl Türkiye Şampiyonu oldum. 1960 yılında milli takıma girdim. En iyi uyguladığım güreş teknikleri; Koltuk altı, yanbaş, çangal, tek ve çift dalma, sarma, kle, künde, tekten kaldırıp ters sarma gibi oyunlardır.
Srb. / – 97 kg Bulgar Said Mustafaov’u say› ile yendi. ‹kinci turu maç yapmadan geçtikten sonra ABD’li Jess Lewis’le berabere kald›.Srb. / 97 kg Polonyal› Ryszard Dlugosz’u say›, Mo¤ol Khorloo Bayanmunkh’u 1:02’de tuflla yendi, alt›nc› turu maç yapmadan geçti. Macar Jozsef Csatari’yi 10:12’de tuflla yendi, Sovyet fiota Lomidze ile berabere kal›p flampiyon oldu.
12 Eylül 1970 tarihinde aktif spor hayatımı noktaladım. Daha sonra Türk güreşine idari kademelerde hizmet verdim. 17.03.1978 – 25.09.1978 tarihleri arasında Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı yaptım. Kendi isteğimle Federasyon Başkanlığından istifa ederek ayrıldım. 1980 yılında 12 Kurucu Üye ile Türk Güreş Vakfını kurduk. Hasan BOZBEY federasyonunda federasyon üyeliği, Alp KARABİBER federasyonunda Federasyon as Başkanlığı, Yücel SEÇKİNER Federasyonunda Federasyon Başkan Danışmanı olarak Türk Güreşine hizmet verdim.1993 yılında kurucusu olduğum Türk Güreş Vakfının Başkanlığına getirildim. Türk Güreş Vakfında çok büyük işler yaptık. Ahlatlıbel’deki Türk Güreş Vakfına ait spor kompleksi, Çam Oteli ve Anıt mezar bunlardan bir kaçıdır. 1996 yılının Aralık ayında seçimle tekrar Güreş Federasyonu Başkanlığına getirildim. 2000 yılına kadar bu görevi yürüttüm. 1998 yılında FILA Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildim. FILA Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türk Güreş Vakfı Genel Başkanlığı görevlerim devam etmektedir.
AYIK TUR A.Ş.
AY-PET A.Ş.
AHMET AYIK PET.PAZ.TİC.LTD.ŞTİ.
AHMET AYIK LASPAR TİC.LTD.ŞTİ.’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanıyım. Evli Üç çocuk babasıyım.
GÜREŞ HAYATIMDA ALDIĞIM BAŞARILAR
1962 yılı Belgrad’da yapılan ADRİYATİK Kupasında Serbest Stil 87 kg. da 2.
1963 yılı Napoli İTALYA da Serbest stil 97 Kg da Akdeniz Oyunları 1.
1964 yılı Köstence’de Serbest stil 87 Kg da Balkan 1.
1964 yılı Tokyo Olimpiyatlarında Serbest stil 97 Kg da yenilgi almadan 2.
1965 yılı TİFLİS de yapılan Uluslararası Tiflis Turnuvasında Serbest stil 97 Kg da 1.
1965 yılı Manchester İNGİLTERE de Serbest stil 97 Kg da Dünya 1.
1966 yılı Toledo A.B.D. de Serbest stil 97 Kg da yenilgi almadan Dünya 2.
1966 yılı Karisruhe FEDERAL ALMANYA da Serbest stil 97 Kg da Avrupa 2.
1967 yılı İstanbul TÜRKİYE de Serbest stil 97 Kg da Avrupa 1.
1967 yılı Yeni Delhi HİNDİSTAN da Serbest stil 97 Kg da Dünya 1.
1968 yılı Mexico City Olimpiyatlarında Serbest stil 97 Kg da 1.
1970 yılı Doğu Berlin DOĞU ALMANYA da Serbest stil 100 Kg da Avrupa 1.
ANTRENÖRLERİM
Yaşar DOĞU, Celal ATİK, Halit BALAMİR, Nasuh AKAR, Bayram ŞİT, İbrahim ÖNDER, Halil KAYA, Nurettin ZAFER.
https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler/ahmet–ayik/45

Müşfik Kenter’in sunuculuğunu yaptığı programın 15. bölümünde; milli güreşçi Ahmet Ayık konuk edilmektedir. TRT

Ahmet Ayık avrupa dünya ve olimpiyat şampiyonu

Ahmet Ayık

3 Olimpiyat Şampiyonu Rus Güreşçiye Siklet Değiştittiren : Pehlivan Ahmet AYIK

DÜNYA,OLİMPİYAT VE AVRUPA ŞAMPİYONU AHMET AYIK SİVAS’TA

1967 Avrupa serbest güreş şampiyonası 52 kg Mehmet esenceli,, 97kg Ahmet Ayık-kupa töreni celal atik hoca

ER MEYDANI AHMET AYIK ÖZEL

2.MAHMUT ATALAY
Mahmut Atalay, 18 Mart 1934 yılında Çorum merkez ilçeye bağlı Cemilbey Nahiyesi’nde (ÇORAK KÖYÜ) dünyaya geldi. Ailesi, 1864’ten sonra Kafkasya’dan göç eden ailelerdendi.
O dönemdeki her köy çocuğu gibi Karakucak Güreşiyle güreşe başladı. Askere gidene kadar yaşadığı yörenin tüm Karakucak güreşlerine katılıp kendini hatırı sayılır derecede göstermiş ve Pehlivan olarak tanınmıştır. Asker olduktan sonra harp okulunda Güreş antremanlarına başlayarak yavaş yavaş sesini duyurmaya başlamış ve 1959 yılında Türkiye şampiyonu olduktan sonra Milli Takıma girmiştir. 1959 yılında Beyrut’taki Akdeniz Olimpiyatları’na katılarak ilk uluslararası şampiyonluğunu bu Akdeniz Olimpiyatları’nda almıştır. 1961 senesinde Tokyo’da yapılan dünya şampiyonasında 4., 1962 senesinde İstanbul’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda şampiyon oldu. 1963 senesinde Bulgaristan Sofya’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda 3. olmuş ve yine aynı sene İtalya Napoli’de Akdeniz Olimpiyatları şampiyonu olmuştur. 1964 senesinde Tokyo Olimpiyatları’nda üçüncü, 1965 senesinde İngiltere’de Manchester’de 2. ve yine 1965 yılında Bulgaristan Yanbolu’da Balkan şampiyonu olmuştur. 1966 senesinde Almanya Kalsruhe’de hiç yenilmeden Avrupa ikincisi, aynı sene Amerika’nın Ohaio Eyaleti Toledo şehrinde ise Dünya şampiyonu olmuştur. 1967 senesinde Hindistan Yeni Delhi’de Dünya Şampiyonasında Dünya dördüncüsü, aynı sene İstanbul’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda yine hiç yenilmeden ikinci olmuştur. 1968 senesinde Meksika’da Mexico City’de Olimpiyat Şampiyonu ünvanını almıştır.
150’nin üzerinde milli maç yapmış ve 15 defa Türkiye Şampiyonu olmuştur. 1968 senesinden sonra faal güreş hayatını noktalayarak tiçarete atılmış ancak daha sonraki yıllarda teknik direktörlük Federasyon Asbaşkanlığı, bir süre vekaleten federasyon başkanlığı ve Milli takım sorumlusu olarak 16 yıl Türk Güreşine hizmet etmiştir. Güreşten kopamayan şampiyon her zaman güreşin içinde ve yanında oldu. Güreş hayatı boyunca 70 ve 78 kilolarda güreşen Atalay eğer güreşçi olmasaydı gönlündeki mesleğin “pilot”luk olduğunu söylerdi.

İlk güreş antrenörü Çorum Bölgesinden Adil Candemir idi. Milli Takıma girdikten sonra Yaşar Doğu ve daha sonra Celal Atik, Nasuh Akar ve Halit Balamir antrönörlüklerini yapmışlardır. Harp okulunda çalışırken Binbaşı Şeref Tunca kondisyon çalışmalarında büyük katkı sağlamış Hocalarından biridir. Tunca’nın sayesinde Harp Okulu talebeleriyle beraber çalışarak (asker olmamasına rağmen) harpokulu öğrencileriyle aynı başarıyı gösterdiği için zamanın Harp Okulu Komutanı Halil Güney Paşa’dan takdir plaketi almıştır.

Güreşe yeni başladığı dönemlerde toz çamur içinde güreşen Atalay, Amerika’nın aylık 2 bin 500 dolar maaş ve güreş başına 100 dolarlık teklifini Ay Yıldızlı formanın dışında başka bir ülke için güreşemeyeceğini ifade ederek kabul etmez.
Sampiyon güresçi Mahmut Atalay Türkiye’ye olan bağlılığını ve güreş sevgisini şu anısıyla dile getirmiştir:
“1966 yılında Amerika’da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası’nda Sovyet rakibimle final müsabakasındaydık. Galip durumdayken rakibimin kasti olmayan bir hareketiyle dişim kırıldı. Kan kaybetmem nedeniyle doktor güreşe devam edemeyeceğimi söyledi. Ben de doktora “bu kan akıyorsa Türk milleti için akıyor!” dedim ve kendi isteğimle güreşe devam ettiğimi belirten bir kağıt imzalayarak mindere tekrar çıktım ve şampiyon oldum.”
Ölümünden kısa bir süre önce bir röportajında genç sporculara şu sözlerle tavsiyede bulunmuştur:
“Şimdiki güreşçi kardeşlerime tavsiyem; sporun disiplinine uygun olarak çalıştıkları ve Şampiyon olacaklarına inandıkları anda başarılı olacakları kesindir!”
5 Aralık 2004 tarihinde Ankara’da kalp krizi nedeniyle ölen Mahmut Atalay, evli ve üç çocuk babasıydı.
Başarıları:
1959 yılı Beyrut LÜBNAN da Serbest stil 73 Kg da Akdeniz Oyunları 1.
1963 yılı İstanbul TÜRKİYE de Serbest stil 70 Kg da Balkan 1.
1963 yılı Napoli İTALYA da Serbest stil 73 Kg da Akdeniz Oyunları 1.
1963 yılı Sofya BULGARİSTAN da Serbest stil 70 Kg da Dünya 4.
1964 yılı Tokyo Olimpiyatlarında Serbest stil 70 Kg da 4.
1967 yılı Yanbolu da Serbest stil 78 Kg da Balkan 1.
1965 yılı Manchester İNGİLTERE de Serbest stil 70 Kg da Dünya 2.
1968 yılı Karisruhe FEDERAL ALMANYA da Serbest stil 78 Kg da Avrupa 2.
1966 yılı Toledo A.B.D. de Serbest stil 78 Kg da Dünya 1.
1967 yılıYeni Delhi HİNDİSTAN da Serbest stil 78 Kg da Dünya 4.
1968 yılı Mexico city Olimpiyatlarında Serbest stil 78 Kg da 1.
1968 yılında FILA tarafından 1968 yılı Dünyanın en teknik Güreşçisi ödülü.
Mahmut Atalay, aynı kaderi paylaşığı güreşçi Hocaları ve can dostlarıyla birlikte, Türk Güreş Vakfı’nın Ankara İli Karşıyaka Anıt Mezarlığındaki ebedi istirahatgahında yatmaktadır.
Wrestler Mahmut ATALAY World and Olympic Champion in Free Style Wrestling (World Champ:1966 Toledo-Olympic Champ:1968 Mexico) Güreş Sporunun Serbest Stilinde Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu olan Mahmut Atalay ile yapılan görüşmede sporcu özel anılarını ve GENÇ Sporculara önerilerini anlatıyor (Referance/Alıntı: “Dünya Şampiyonları Güreş Özel” isimli TRT3 Künde Programından 01.09.2013 tarihinde Müberra Atalay tarafından 2.elden kayıt edilmiş ve sizlere aktarılmıştır)

Mahmut Atalay Tanıtım Filmi

Mahmut Atalay dünya ve olimpiyat şampiyonu

Detaylar ekteki linklerde.

Home


https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler
-B) Teknik Bilgiler
Grekoromen ,serbest stilde diğer güreşçilerimiz;
Diğer güreşçilerimizden;
Grekoromen;
Grekoromende
52KG Metin Çıkmaz/8.
Gr. / – 52 kg Sıkletinin şampiyonu Bulgar Peter Kirov’a sayı ile yenildi, ABD’li Richard Tamble’ i sayı ile yendi. Sovyet Vladimir Bakulin’e sayı ile yenilerek sekizinci oldu
57KG KAYA ÖZCAN/6.
Gr. / – 57 kg Polonyalı Jozef Lipien ile Faslı Khalifa Karouane’yi sayı ile yendi. Koreli Young An Çang’a sayı ile yenildi. Sıkletinin şampiyonu Rumen Ion Baciu’ya da 6:13’te tuşla yenilerek altıncı oldu.
63KG METİN HIZIR ALAKOÇ /5.
Gr. / – 63 kg Portekizli Adriano Morais’i diskalifiye, İranlı Moareb Khoravani’yi sayı, Yunanlı Nikolaos Lazarou’yu diskalifiye ile yendi; Japon Hideo Fujimoto ile yenişemedi; sıkletinin şampiyonu Sovyet Roman Rurua’ya sayı ile yenilerek beşinci oldu.
70KG KAZIM AYVAZ /E
Gr. / – 70 kg Rumen Ion Enache ve Alman Klaus-Jergen Rost’la berabere kalarak dereceye giremedi.
78KG SIRRI ACAR /E
Gr. / – 78 kg Norveçli Harald Barlie’yi say› ile yendi. İsveçli Jan Ivar Karström ile yenişemedi. Bulgar Metodi Zarev’e sayıyla yenilerek elendi
87KG TEVFİK KIŞ /E
Gr. / – 87 kg Finli Teuvo Ojala’yı ve Alman Ernst Knoll’u sayı ile yendi. Sıkletinin şampiyonu D. Alman Lothar Metz’e 8:56’da tuşla yenilip, Rumen Nicolae Negue ile berabere kalarak elendi.
97KG GÜRBÜZ LÜ/E
Gr. / – 97 kg İsviçreli Peter Jützeler’e 1.30’da tuşla, sıkletinin şampiyonu Bulgar Boyan Radev’e diskalifiye ile yenilerek dereceye giremedi
+97KG BEKİR AKSU /E.
Gr. / +97 kg Polonyalı Edjard Wojda ile berabere kald›; Çek Petr Kment’e diskalifiye ile yenilerek elendi.
Serbest stil
52KG.MEHMET ESENCELİ/E
Srb. / – 52 kg Alman Paul Neff ile berabere kaldı, Moğol Simedbazarin Damdinsharov’a 10.14’te tuşla yenilerek elendi.
57KG HASAN SEVİNÇ/E
Srb. / – 57 kg Yugoslav Simeon Sutev’i ve Koreli Jang Gyeong-Mu’yu sayıyla yendi; Hintli Bishambar Singh’e say› ile yenildi; Bulgar Ivan fiavov’la berabere kalarak elendi
63KG VEHBİ AKDAĞ/7.
Srb. / – 63 kg D. Alman Juergen Luczak’ı, Çek Josef Engel’i sayı ile yendi; Sovyet Elkan Tedeyev ve Yunan Nikolaos Karipidis’le berabere kalarak yedinci oldu
70KG SEYİT AHMET AĞRALI/E
Srb. / – 70 kg Meksikalı Israel Vargas’ı, Pakistanl› Muhammad Taj’ı say› ile yendi; Moğol Sereeter Danzandarjaa’ya sayı ile Bulgar Enyu Dimov Valçev’e 10.28’de tuşla yenilerek elendi.
87KG. Hüseyin Gürsoy /5.
Srb. / – 87 kg Guetamalalı J. Manuel Hernandez’i 1.45’te tuşla, Arjantinli Julio Graffigna’yı, D. Alman Peter Döring’i sayı ile yendi; ABD’li Thomas Peckham ile berabere kaldı. Bulgar Prodan Gardjev’e sayı ile yenilerek beşinci oldu.
+97KG GIYASETTİN YILMAZ /E
Srb. / +97 kg Sıkletinin şampiyonu Sovyet Aleksander Medved’e 6:29’da, Bulgar Osman Duraliyev’e 8:34’te tuşla yenilerek elendi.
Not; EK OLARAK…
Olimpiyat tarihimizde genel tablo;
–124 Yıllık ” tarihinde ;Ülkemiz adına güreşip vefat edenleri rahmetle anarken ,hayatta olanlara da sağlık ve huzur içinde bir ömür geçirmelerini yüce Mevla dan dileriz. Hatırlarsanız 20 Yıldır “2000 SYDNEY ’ dan beri ,başta Türkiye Gazetesindeki güreşiyorum köşesinde ,daha sonra ise www.guresiyorum.com
‘ da güncelleyerek kaleme aldık.
Güreşler ;01-07 Ağustos 2021’ de yapılacak.
-Türk güreşçilerinin, mücadelelerini sizlerle ;
Yönetici, Antrenör, sporcular olarak , mutlaka dört yılda bir düzenlenen bu muhteşem ve Dünyanın en büyük organizasyonuna katılabilenlerin ,spor ve güreş olarak ,farklı bir pencereden bakmakla beraber, bakış açılarının da değiştiğini göreceksiniz.
Türk sporunun Lokomotifi güreştir.
Olimpiyatlarda ; O gün her şeyi ile hazır olan sporcu ipi önde göğüsleyecek.
Güreş için her daim katılmanın birinci planda olmadığı ,
hedefin madalya almak olduğu görülmüştür.
Türk Güreşçinin ; Olimpiyat oyunlarındaki son madalya durumu hakkında bilgi;
Türk sporu; Toplamda; 39 Altın-25 Gümüş ve 27 Bronz ile; 91 Madalya aldı.
Güreşte ise ;29 Altın, 18 Gümüş ve 16 Bronz madalya ile 63 Madalya ile başı çekmiş durumda.( Atletizm; 1 Gümüş-2 Bronz/3 , Boks; – 2 Gümüş-3 Bronz/ 5 ,
Halter ; 8 Altın -1 Gümüş ve 2 Bronz/11 , Judo; 1 Altın -1 Bronz / 2 , Tekvando 1 Altın- 3 Gümüş ve 3 Bronz /7 madalya almış durumdalar.
AMACIMIZ;
1896 yılından beri organize edilen Olimpiyat oyunlarına katılan, madalya alarak, istiklal marşımızı çaldırıp, bayrağımızı göndere çektiren güreşçilerimizi bu vesile ile gündeme getirmenin yanında aynı zamanda da; Genç yeteneklerimize hedef belirlemede yardımcı olup idollerini seçmelerinde belirleyici olup,2024/Paris&2028 Los Angeles Olimpiyatlarına hazırlamak..
-Kaynak olarak;
IOC-TMOK ve özellikle “ Rahmetli değerli dostum; Altuğ İstanbulluoğlu’nun yazdığı ve TMOK’ un hazırlattığı “1908-2008” adlı “TMOK’ un yüzüncü yılı” adlı eseri ve
“Son Yüz Yılda Türk Güreşi” den yararlandık.(www.guresiyorum.com ‘ da mevcut.)
HYPERLINK “https://www.erzincannostalji.com/wp-content/uploads/2020/08/0349_0033.jpg”
Devamı; Haftaya Çarşamba günü; 31.03 2021
1972 MÜNİH-1976 MONTREAL-1980 MOSKOVA
Sizler için faydalı ve kaynak olarak kullanabileceğiniz linklerde şöyle..
İZLEYELİM.. EK..
Olimpiyat Oyunları Tarihinde Osmanlı ve Türkiye

Modern Yaz Olimpiyatları (Amanak) 1.Bölüm

Modern Yaz Olimpiyatları (2. Bölüm) – Almanak Olimpiyatlar

Modern Yaz Olimpiyatları (3 Bölüm) – Almanak Olimpiyatlar

EK 2 .BÖLÜM GENEL OLİMPİYAT OYUNLARI İLE İLGİLİ.
https://www.olympic.org/
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/Olimpiyat-Madalyalarimiz
https://unitedworldwrestling.org/event/olympic-games-0…
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/…/Olimpiyat…/44/1
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/…/Olimpiyatlar…/45/1
1924 Paris Olimpiyatı
İletişim: 05327757725-05053690202(Mesaj hattım)
– www.guresiyorum.com
Kişisel Web sitesi “ 2000-2020 “
– atakaratas53@gmail.com E-Posta Adresi
– https://www.youtube.com/channel/UCNYlEJ9orMuddHXYL8iUyig
You Tube Sayfası Mevcut Yaklaşık 420 Video ve 1400 Civarında abonesi var
– Whatsap 05327757725
https://www.facebook.com/ata.karatas.9/
Facebook Ata Karataş ve
https://www.facebook.com/guresiyorum
güreşiyorum
– https://www.instagram.com/atakaratas53/?hl=tr
İnstagram
– https://twitter.com/AtaAtakaratas53
Twitter
– Kitaplarım; Yaş Gruplarında Antrenman(Ortak), Grekoromen Güreş, Son Yüz Yılda Türk Güreşi, Hamza Yerlikaya, İGİK 1919(Ortak)…

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort