Güreşiyorum Olimpiyatları 10.Bölüm 1984 Los ANGELES

Güreşiyorum/Olimpiyatlar/10.Bölüm;Los ANGELES 1984(XXIII.)- Ayhan TAŞKIN ile Bronz madalya aldık. Salih BORA ve rahmetli Hayri SEZGİN dördüncü oldular. Bugünkü kurallar olsa madalya olurdu. Altın madalya hasretimiz devam etti.Los ANGELES 1984’ de ilk ona girip olimpiyat şeref kütüğüne adını yazdıran güreşçilerimiz şöyle; Bronz madalya alan; Ayhan TAŞKIN dışında ;
Hayri SAZGİN -Salih BORA /Dördüncü, Aslan SEYHANLI, Fevzi ŞEKER-İsmail TEMİZ /Altıncı, Erol KEMAH-M. Serhat KARADAĞ-Selman KAYGUSUZ/Yedinci, İbrahim AKGÜN-Sümer KOÇAK/Sekizinci oldular. Diğer güreşçilerimiz ekte.. Tokyo 2020’ ye 106+8 Gün kaldı.
Los ANGELES 1984 ’de ;
Güreşte ,tek madalyamızı Ayhan TAŞKIN ile aldık.
Ayhan Taşkın ; +100 kg ‘da; Yunanlı Panagiotis Pikilidis’i 13-6, Rumen Vasile Andrei’yi 1:21’de tuşla yendi. Sıkletinin şampiyonu ABD’li Bruce Baumgardner’a 2:19’da tuşla yenildi. Mısırlı Hasan El Haddad’ ı 1:44’te tuşla yenerek üçüncü oldu.
1984 Los ANGELSE’ e devam..
Ayhan TAŞKIN ; Daha önce Güreşiyorum/Portre’ ye konuk olan yazımız ile devam…
Güreşiyorum /Portre 134 Ayhan TAŞKIN; 1984 los Angeles Olimpiyatlarında ülkemizin güreşte tek madalyasını aldı. Güreşçi, teknik adam, yağlı güreşte hem güreşti hem de halen Yağlı Güreşte kule hakemi.
Ayhan Taşkın Serbest +100 kg’ da Yunanlı güreşçi Panagiotis Pikilidis’i 13-6, Rumen Vasile Andrei’yi 1:21’de tuşla yendi. Sıkletinin şampiyonu ABD’li Bruce Baumgardner’e yenildi. Mısırlı Hasan El Haddad’ı 1:44’te tuşla yenerek üçüncü oldu. 1953 Tarsus doğumlu ,1972 yılında güreşe başladı. Tofaş spor kulübü ve İskenderun Demir Çelik güreş kulübünde spor yaptı.
1985 yılında kırk pınarda beni baş altında birinci olmadığı için. baş pehlivan güreşlerine alınmamıştı. Ona hitaben; “Sen başta güreşemezdin !!” dediler.
Oysa 1986 yılında büyük ortada birinci olanlar baş altında ikinci ve üçüncü olanlar başta güreştirdiler.
Ayhan TAŞKIN’ ın başından böyle bir anı geçmiş ve unutamamıştı.
Nedenini sorduğumda ise kurallar böyle ” demişler.
Olimpiyat üçüncülüğünün yanı sıra; Avrupa ikincisi, Akdeniz Oyunları/1. Dünya dördüncüsü olmak üzere tam 278 kez milli mayoyu giydi.
Kırkpınar’ da ise;
1985 kırk pınar başaltı birincisi,
Veteranlar Dünya şampiyonu..
Değişik yıllarda uluslar arası turnuvalarda birincilikleri var .
Şuanda İskenderun’ da yaşamını sürdürüyor.
Birde ; Lütfen yaz dedi; Kendi döneminden;
Ölen sporculara Allahtan rahmet yaşayanlara da ömür boyu sağlıklı günler dilerim dedi.
Devamı ekteki linkte ..

Güreşiyorum Porte 134.bölüm Ayhan Taşkın

Dördüncüler; Şimdi ki kurallar olsa Bronz madalya alırdı.
Salih BORA; Bir müddet aynı teknik ekibin içinde beraber olduğumuz ;Salih BORA , sporu bıraktıktan sonra da güreşe hizmeti bırakmadı.
Kulüp olarak; Altınay, Demir Spor’ da sporcu ,daha sonra teknik adam ve sonrasında ise; Milli takımlarda(Yıldız-Genç-Ümit ve A Takımlarda yıllarca başarıyla antrenörlük ve teknik Direktörlük yaptı.
Halen A Milli Takım Teknik direktörü olarak devam ediyor.
Görev aldığı milli takımlarda tarihi ferdi ve takım başarılarına imza attı.
Başta ;Hamza YERLİKAYA olmak üzere bir çok güreş yapıp şampiyon olmuş sporcular yetiştirdi.
Başarılı hocamız ile ilgili;
Özellikle sosyal medyada o kadar çok bilgi var ki, birini tercih ettim.
Spor tarihi büyük yıldızlar çıkardı.
Ama her zaman kazananların ön plana çıktığını düşünmek yanlış.
Bazı kaybedenler en az o çok kazananlar kadar ilgi çekti.
Mert Aydın’ın kaleminden
“Muhteşem Kaybedenler” kimi dramatik, kimi trajik, kimi eğlenceli hikayeleri ile devam ediyor.Dokuzuncu bölümün konuğu Salih Bora…
SALİH BORA
70’li yıllarda Türk güreşi pek de iyi günler geçirmiyordu.
Eskiden peynir ekmek yer gibi kazanılan madalyalar artık tek tük alınıyordu. Morallerin yüksek tutulmasını sağlayan güreşçilerin başında
Salih Bora vardı. Grekoromen 48 kiloda güreşen Bora, uluslararası düzeyde tek tabanca misali başarılar elde etti.
1976 Montreal Olimpiyat Oyunları’na gittiğinde 1 yıl önce Akdeniz Oyunları’nda altın madalya kazanan genç bir sporcuydu. Orada belki başarılı olamadı ama sonrasında minderlerde fırtına gibi esmeye başladı Salih Bora.

1977 Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası, İsveç’in Göteborg kentinde düzenlendi. Final grubuna kalmıştı.
Salih Bora. Sovyet rakibi Aleksey Shumakov’a yenilmiş ama Batı Alman Jürgen Kleber ve Bulgar Todor Genchev’i yenmişti. Eğer Genchev, Shumakov’u yense altın gelecekti.
Ama olmadı ve Bora, ilk denemesinden gümüş çıkardı.

1979’da da Akdeniz Oyunları’nı kazanan Salih Bora’nın 1980’de bir Olimpiyat madalyası alması bir sürpriz olmayacaktı. Ne var ki Türkiye de Afganistan’ın işgali nedeniyle Moskova Oyunları’nı boykot edince bu şans da elden gitti.

1981’de hem Avrupa hem de Dünya şampiyonası vardı.
Oslo’daki dünya şampiyonasında Norveçli, Fin, Macar ve Japon rakiplerini dize getirdi Salih Bora.
Finalde yine karşısında bir Sovyet güreşçi vardı. Zhaksylyk Ushkempirov’a 8-1 yenilen Salih Bora gümüşte kaldı.
Aynı yıl Avrupa şampiyonasından da bronz getirdi.
1982 Dünya Güreş Şampiyonası, Polonya’nın Katowice kentinde yapılıyordu. Yine Sovyetler Birliği’ den Temo Kasarashvili ile finalde karşı karşıya geldi Salih Bora. Genç rakibi karşısında oyun yapamadan minderden 8-0’lık sonuçla yenik ayrıldı. Gümüş madalya sayısını 3’e çıkarmıştı.
Çok ama çok üzülmüştü. Basın mensuplarına,
“Çok çektim artık yeter.
3 madalyamı da duvara asıp karşılarına geçeceğim ve onları seyredeceğim” diyerek güreşi bıraktığını açıkladı.

Ama her şeye rağmen 1984 Los Angeles Olimpiyatları’na katıldı.
31 yaşındaydı. İlerlemiş yaşına rağmen iyi bir performans ortaya koydu.
Bu kez Sovyetler Birliği yoktu. Ancak grubunda İtalyan Vincenzo Maenza’ya yenilince bronz maçına kaldı.
Japon Ikuzo Saito’ya finalde 7-5 kaybedince Salih Bora, kariyerini Olimpiyat 4’üncülüğüyle noktaladı.

https://www.ntvspor.net/diger-sporlar/muhtesem-kaybedenler-salih-bora-579e2b18c873cc3eb425c7e1
https://www.fanatik.com.tr/salih-bora-nin-drami-1256658

Hayri SEZGİN
Güreşiyorum/Portre; 155. Bölüm Hayri SEZGİN. Güreş camiasında ; “Adam gibi adam ” diye bilinir. 2013 Yılında Güreş İhtisas Kulübü’nde yaptığı antrenman esnasında rahatsızlanıp kalp krizi sonucu hayata veda etmiştir.1959 Yılında Razgrad’ da dünyaya gelen Sezgin, 200’ün üzerinde Türk milli takım formasının yani sıra bir çok kez Bulgaristan milli takım formasını da kariyerinin başında giymistir. Ekte; Biyografi ile berber; S:Sezgin DALKIRAN, Ebru SEZGİN, Hüseyin ÇOLAKOĞLU, Kamil KOCAAĞAOĞLU, Ruşet İNANIR, Mehmet TÜRKKAYA, Reşit KARABACAK, Efrahim KAMBEROĞLU, İbrahim ve Halit AKGÜN ‘ ün anıları var..Türkiye’de Tofaş, Simtel, Ulaştırma , Haliç spor ve Alpullu Seker Fabrikası kulüplerinde güreşen Sezgin, iki kez Olimpiyatlara katılmaya hak kazandı. Sezgin 1984 Los Angeles’ta 4.’luk 1988 Seul’ de ise 5.’lik derecelerini aldı. Dünya ikinciliği ve üçüncülüğü ile birlikte Avrupa ikinciliği ve üçüncülüğünü almıştır. İki kez Balkan şampiyonu oldu. Akdeniz Oyunlarında Şampiyonluk elde etti.
Aktif güreşi bıraktıktan sonra ise; Bir süre yağlı güreşte yapmıştır. İGİK 1919′ da kısa bir süre teknik adam ve yönetici olarak görev yaptı. Bir süre; rahmetli Fevzi ŞEKER ile beraber milli takımda görev yaptı.
Hayri SEZGİN; Çevresinde; İyi bir güreşçi, iyi bir güreş sever ,yardım yapmayı seven, vefakar, güvenilir ve yiğit bir adam olarak bilinirdi..” Güreş sporuna başlarken hocalarımız bizlere dürüstlük, güvenilirlik, sorumluluk, çalışkanlık ve tüm insanlara saygı gösterme gibi bireysel ve yurttaşlıkla ilgili iyi niteliklerimizi geliştirme sorumluluğu yüklediler. Biz de bunlara uymaya çalıştık. ” Diye bilinir..
Önemli Başlıklardan;
– Hayri Sezgin zorda kalan herkesin babası, el uzatan herkesin dostu, çocukla çocuk yaşlıyla yaşlı olabilmeyi başaran nadir insanlardandı
– Sayısız başarıları ve alçak gönüllülüğü ile herkesin gönlüne taht kurmasıyla, insanların hayatında bıraktığı iyilik izleri ile mezun oldu bu dünya hayatından.
– Herkese iyi bir arkadaş kardeş gibidir.
– O gün bizim KAHRAMANIMIZ Hayri Abimiz olmuştu.
– Dedim abi kaç bu paradır !
Burada bizden para almazlar demez mi !!
– Ondan güreşçi olur.
– Maşallah .Sizin gibi bir ailede iki güreşçi olsa !O aileyi köreltirsiniz.
– Benim can dostum, kardeşten öteydi..
– Tekrar güreşmek ister misin bu Amerikalı çelimsiz ile diye” .
– Doğana beşik ,ölene tabut…
Devamı ekteki linkte..

Güreşiyorom porte 155.Bölüm Hayri SEZGİN

Münih 1984 Olimpiyat Oyunları (XX.)
-Dönemin Federasyon Başkanı ; Halil ATA
Teknik Ekip ; Nejdet UÇAR-Muharrem ATİK

-A) Önemli Bilgiler ; –
Detaylar ekteki linklerde.

Home


https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler

-B) Teknik Bilgiler
Grekoromen ,serbest stilde diğer güreşçilerimiz;
1972 Münih
Diğer güreşçilerimizden;
Serbest stil;
E. Aslan Seyhanlı Srb. / – 52 kg Fransız Thierry Bourdin’ i 14-4 yendi. Koreli Jong Kyu Kim’e hakem kararıyla yenildi. Maltalı Jesmond Giordmaina’yı 13-0 yendi. Kanadalı Ray Takahaski’ ye hakem kararıyla yenildi. Hintli Mahabir Singh’i 14-5 yenerek beşinci oldu.
Güreşiyorum/Portre olarak kaleme almıştık .Detay ekte ..

Güreşiyorum Porte 122 Aslan SEYHANLI


İbrahim Akgün Srb. / – 57 kg Sıkletinin şampiyonu Japon Hideaki Tomiyama’ya hakem kararıyla yenildi. Iraklı M. Suheil Aboud’u 4:55’te sayı tuşuyla yendi. İngiliz Brian Aspen’e 8-5 yenilerek sekizinci oldu.
Güreşiyorum/Portre olarak kaleme almıştık .Detay ekte ..

Güreşiyorum Porte 92.Bölüm İbrahim, Halit ve Arif Akgün


Selman Kaygusuz Srb. / – 62 kg Federal Alman Martin Herbster’i 6-5 yendi. Koreli Jung Keun Lee’ye 10-1 yenildi. Porto Riko’lu Carmelo Flores’i 13-0 yendi. Japon Kosei Akaifli’ye 5:18’de 12-0 yenilerek yedinci oldu.
Fevzi Şeker Srb. / – 68 kg Perulu Juan Valladares’i 14-2 sayı tuşuyla, Arjantinli Boris Goldstein’i 2:30’da tuşla, Porto Rico’lu Jose E. Betancourt’u sayı tuşuyla, Hindistanlı Jagmander Singh’i 2:32’de tuşla yendi. Sıkletinin şampiyonu Koreli In Tak You’ya 7-2 yenildi; Japon Masakazu Kamimura’yla 5-5 berabere kaldı. Avustralyal› Zsigmond Kelevitz’e 11-3 yenilerek 6. oldu.
Güreşiyorum/Portre olarak kaleme almıştık .Detay ekte ..
https://www.hurriyet.com.tr/milli-takim-antrenoru-fevzi-seker-hayatini-kaybetti-19475477#:~:text=FEVZ%C4%B0%20%C5%9EEKER%20K%C4%B0MD%C4%B0R%3F,%2C%20Nasuh%20Akar%2C%20Muharrem%20Atik.
Selahattin Sağan Srb. / – 74 kg İspanyol Ignacio Ordonez’i 14-0, Iraklı Ali Hüseyin Faris’i 9-1 yendi. Finli Pekka Rauhala’ya 9-5, Koreli Myung Woo Han’a 6-0 yenilerek elendi.
Reşit Karabacak Srb. / – 82 kg Sıkletinin şampiyonu ABD’li Mark Schultz’ a 30 saniyede tuşla yenilirken kural dışı bir hareketle kolu kırıldığından güreşlere devam edemedi.
Güreşiyorum/Portre olarak kaleme almıştık .Detay ekte ..
https://www.aa.com.tr/tr/yasam/minderin-sampiyonu-resit-karabacakin-mutevazi-yasami/1717649
İsmail Temiz Srb. / – 90 kg İsveçli Frank Anderson’u 6-5 yendi. Sıkletinin Şampiyonu ABD’li Edward Banach’a 11-0 yenildi. PakistanlI Majeed Abdül’ü teknik üstünlükle (3-3) yendi. KanadalI Clark Davis’e 5:05’de tuŞla yenildi. Sakat olduĞu için Nijeryal› Macauley Appah ile yapacağı beşincilik maçına çıkamayarak altıncı oldu.
Hayri Sezgin Srb. / – 100 kg Sıkletinin şampiyonu ABD’li Louis Banach’a 1:14’te tuşla yenildi. Kanadalı Wayne Brightwell’i 6-5, Japon Tamon Honda’y› 9-4 yendi. Üçüncülük maçında Rumen Vasile Puscasu’ya 4-3 yenilerek dördüncü oldu.
Ayhan Taşkın Srb. / +100 kg Yunanlı Panagiotis Pikilidis’i 13-6, Rumen Vasile Andrei’yi 1:21’de tuşla yendi. Sıkletinin şampiyonu ABD’li Bruce Baumgardner’a 2:19’da tuşla yenildi. Mısırlı Hasan El Haddad’› 1:44’te tuşla yenerek üçüncü oldu.
Grekoromen
Salih Bora Gr. / – 48 kg Sıkletinin şampiyonu İtalyan Vicenzo Maenza’ya 3-0 yenildi. ABD’li Mark Fuller’i 6-2, Çinli Haisheng Li’yi 5-2, İsveçli Kent Andersson’u 11-2 yendi. Japon Ikuzo Saito’ya 7-5 yenilerek dördüncü oldu.
Erol Kemah Gr. / – 52 kg Meksikalı Daniel Aceves’i 4:51’de pasiviteyle yendi. Çinli Richa Hu’ya 14-4, Finli Taisto Halonen’e 9-2 yenilerek yedinci oldu.
Serhat Karada¤ Gr. / – 57 kg Koreli Park Byung Hyo’yu 12-4, Rumen Nicolae Zamfir’i 1-0 yendi. ABD’li Benni Famiano’ya 18-5, sıkletinin şampiyonu Federal Alman Pasquale Passarelli’ye 4:10’da pasiviteyle yenilerek yedinci oldu.
Güreşiyorum/Portre olarak kaleme almıştık .Detay ekte ..

Güreşiyorum portre 59 M. Serhat Karadağ


Alaettin Özgür Gr. / – 62 kg İsveçli Kant Olle Johansson’a 7-2, ABD forması altında güreşen Türk güreşçi Abdürrahim Kuzu’ya 12-4 yenilerek elendi.
Sümer Koçak Gr. / – 68 kg Koreli Lee’yi 12-9 yendi. Avusturyalı Dietmar Streitler’e 5:28’de pasiviteyle, sıkletinin şampiyonu Yugoslav Vlado Lisjak’a 11-4 yenilerek 8. oldu.
Güreşiyorum/Portre olarak kaleme almıştık .Detay ekte ..

Güreşiyorum Portre 82 Duran, Erdoğan Sümer ve Necip kardeşler


Celal Taşkıran Gr. / – 74 kg Japon Takahiro Mukai’yi 10-9 yendi. İsveçli Roger Tallroth’a 5:13’te pasivite ile, Koreli Kim Young Nam’e 9-3 yenilerek elendi.
Güreşiyorum/Portre olarak kaleme almıştık .Detay ekte ..

Güreşiyorum portre 46 Doç. Dr. Celal TAŞKIRAN


Mustafa Suzan Gr. / – 82 kg Kanadalı Louis Santerre’ye 2:16’da 15-0, Koreli Kim Sang Kyu’ya 5:37’de pasivite ile yenilerek elendi.
Güreşiyorum/Portre olarak kaleme almıştık .Detay ekte ..

Ömer Suzan Başarı öyküsü


Not; EK OLARAK…

Olimpiyat tarihimizde genel tablo;

–124 Yıllık ” tarihinde ;Ülkemiz adına güreşip vefat edenleri rahmetle anarken ,hayatta olanlara da sağlık ve huzur içinde bir ömür geçirmelerini yüce Mevla dan dileriz. Hatırlarsanız 20 Yıldır “2000 SYDNEY ’ dan beri ,başta Türkiye Gazetesindeki güreşiyorum köşesinde ,daha sonra ise www.guresiyorum.com
‘ da güncelleyerek kaleme aldık.
Güreşler ;01-07 Ağustos 2021’ de yapılacak.
-Türk güreşçilerinin, mücadelelerini sizlerle ;
Yönetici, Antrenör, sporcular olarak , mutlaka dört yılda bir düzenlenen bu muhteşem ve Dünyanın en büyük organizasyonuna katılabilenlerin ,spor ve güreş olarak ,farklı bir pencereden bakmakla beraber, bakış açılarının da değiştiğini göreceksiniz.
Türk sporunun Lokomotifi güreştir.
Olimpiyatlarda ; O gün her şeyi ile hazır olan sporcu ipi önde göğüsleyecek.
Güreş için her daim katılmanın birinci planda olmadığı ,
hedefin madalya almak olduğu görülmüştür.
Türk Güreşçinin ; Olimpiyat oyunlarındaki son madalya durumu hakkında bilgi;
Türk sporu; Toplamda; 39 Altın-25 Gümüş ve 27 Bronz ile; 91 Madalya aldı.
Güreşte ise ;29 Altın, 18 Gümüş ve 16 Bronz madalya ile 63 Madalya ile başı çekmiş durumda.( Atletizm; 1 Gümüş-2 Bronz/3 , Boks; – 2 Gümüş-3 Bronz/ 5 ,
Halter ; 8 Altın -1 Gümüş ve 2 Bronz/11 , Judo; 1 Altın -1 Bronz / 2 , Tekvando 1 Altın- 3 Gümüş ve 3 Bronz /7 madalya almış durumdalar.
AMACIMIZ;
1896 yılından beri organize edilen Olimpiyat oyunlarına katılan, madalya alarak, istiklal marşımızı çaldırıp, bayrağımızı göndere çektiren güreşçilerimizi bu vesile ile gündeme getirmenin yanında aynı zamanda da; Genç yeteneklerimize hedef belirlemede yardımcı olup idollerini seçmelerinde belirleyici olup,2024/Paris&2028 Los Angeles Olimpiyatlarına hazırlamak..

-Kaynak olarak;
IOC-TMOK ve özellikle “ Rahmetli değerli dostum; Altuğ İstanbulluoğlu’nun yazdığı ve TMOK’ un hazırlattığı “1908-2008” adlı “TMOK’ un yüzüncü yılı” adlı eseri ve
“Son Yüz Yılda Türk Güreşi” den yararlandık.(www.guresiyorum.com ‘ da mevcut.)

Devamı; Haftaya Çarşamba günü; 07.04 2021
1988 Seul Olimpiyat Oyunları. Necmi GENÇALP ile Gümüş madalya..
Sizler için faydalı ve kaynak olarak kullanabileceğiniz linklerde şöyle..

İZLEYELİM.. EK..1.BÖLÜM LİNKLER 1952 İLE İLGİLİ
Olimpiyat Oyunları Tarihinde Osmanlı ve Türkiye

Modern Yaz Olimpiyatları (Amanak) 1.Bölüm

Modern Yaz Olimpiyatları (2. Bölüm) – Almanak Olimpiyatlar

Modern Yaz Olimpiyatları (3 Bölüm) – Almanak Olimpiyatlar

EK 2 .BÖLÜM GENEL OLİMPİYAT OYUNLARI İLE İLGİLİ.
https://www.olympic.org/
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/Olimpiyat-Madalyalarimiz
https://unitedworldwrestling.org/event/olympic-games-0…
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/…/Olimpiyat…/44/1
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/…/Olimpiyatlar…/45/1
1924 Paris Olimpiyatı
İletişim: 05327757725-05053690202(Mesaj hattım)
– www.guresiyorum.com
Kişisel Web sitesi “ 2000-2021 “
– atakaratas53@gmail.com E-Posta Adresi
– https://www.youtube.com/channel/UCNYlEJ9orMuddHXYL8iUyig
You Tube Sayfası Mevcut Yaklaşık 489 Video ve 1442 Civarında abonesi var
– Whatsap 05327757725
https://www.facebook.com/ata.karatas.9/
Facebook Ata Karataş ve https://www.facebook.com/guresiyorum
güreşiyorum
– https://www.instagram.com/atakaratas53/?hl=tr
İnstagram
– https://twitter.com/AtaAtakaratas53
Twitter
– Kitaplarım; Yaş Gruplarında Antrenman(Ortak), Grekoromen Güreş, Son Yüz Yılda Türk Güreşi, Hamza Yerlikaya, İGİK 1919(Ortak)…

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort