654.KIRKPINAR…AA…

654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başlıyor

Edirne Belediye Başkanlığı’nca düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 654’üncüsü yarın başlıyor.

Yağlı güreşleri gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen organizasyonda, 26 Temmuz’a kadar çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek. Edirne Belediyesi önünde toplanacak kortejin Atatürk Anıtı’na hareket etmesiyle başlayacak etkinlikler kapsamında, anıttaki törenin ardından halk oyunları gösterileri yapılacak.

Bengü, Coşkun Sabah, Suavi, Gökhan Tepe, Şevval Sam ve Yeni Türkü grubunun konserleriyle devam edecek festivalde, ayrıca yemek yarışması da düzenlenecek.

Güreş müsabakaları, 24 Temmuz Cuma günü, minik boyda güreşen pehlivanların mücadelesiyle er meydanında başlayacak. Güreş Ağası Seyfettin Selim, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından Eski Cami yakınlarında karşılanacak ve pehlivan mezarlığı ziyareti sonrası Selimiye Camisi’nde hayatını kaybetmiş güreşçiler için mevlit okutulacak.

Organizasyon, 26 Temmuz Pazar günü, final güreşleri, başpehlivanların çayıra çıkması, ağalık ihalesi ve başpehlivanlık final güreşiyle sona er

Kırkpınar esnafın yüzünü güldürdü..

Olimpiyattan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olduğu belirtilen Kırkpınar Yağlı Güreşleri dolayısıyla hareketli günlerin yaşandığı Edirne’ye gelen güreşçiler, esnafın yüzünü güldürdü.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmek isteyen Edirne esnafı, etkinliğin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla da iş yerlerini broşür, bayrak ve güreşle ilgili objelerle donattı.

Bu yıl 654.’sü düzenlenecek olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde er meydanına inmek için gün sayan güreşçiler kente gelmeye başladı. Edirne’de yaşanan hareketlilik en çok esnafı sevindirdi.

Esnaf,  bu yıl daha çok yerli ve yabancı turistin etkinlikleri izlemesi için güreşlerin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla, iş yerlerine afiş ve bayraklar astı. Bazı esnaf ise iş yerlerinde sergiledikleri güreş malzemeleriyle “Kırkpınar Köşesi” oluşturdu.

Eczacı İbrahim Ay’ın eczanesi ise “Kırkpınar Köşesi” ile ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken iş yeri oldu. Ay, “Kırkpınar Köşesi”nde 65 yıl önce güreş ağalığı yapan Murat Şener’in ağalık kıyafetinden, Kırkpınar’ın davet simgesi kırmızı dipli muma, davuldan, zurnaya ve yağdanlığa kadar pek çok objeyi sergiliyor.

Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne’deki esnafın güreşlerin tanıtımına katkı sağlamak için elinden gelen desteği verdiğini, her esnafın bir “Kırkpınar Köşesi” hazırlamasının bu tanıtımı daha da ilginç hale getirebileceğini ifade etti.

Bu sergiler sayesinde, güreşleri izleme imkanı bulamayan ziyaretçilerin en azından 654 yıllık bir geleneğe ait objeleri tanıma imkanı bulduğunu dile getiren Ay, şöyle devam etti:

“İş yerimde oluşturduğum köşede sergilediğim kıyafet orijinal bir Kırkpınar ağası giysisidir. Esas kıyafet budur. Şimdiki Kırkpınar ağaları çok değişik kıyafetler giyiyor. Bu kıyafetin üzerindeki gaytanlar çok özel işlenmiştir. Deve tüyü rengi bizim Rumeli Kırkpınar ağasının giymesi gereken kıyafetin esas rengidir. Kırkpınar ağasının tespihi, kepi, gömleği, yeleği, kuşağı, hançeri, pantolonu ve çarığı özeldir. Kırkpınar ağası demek, Türkiye’nin güreş ağası demektir. Kırkpınar savaş ya da çeşitli nedenlerle kesintiye uğramıştır ama hiçbir zaman aslından ve özünden değer kaybetmemiş bir organizasyondur.”

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ da kent esnafının yıl boyunca Kırkpınar’ı beklediğini söyledi.

Er meydanının güreşçiler, iş yerlerinin de güreşleri izlemeye gelen yerli ve yabancı turistler için hazırlandığını aktaran İnağ, “Esnafımız Kırkpınar’ın şanlı tarihine yakışır şekilde hazırlık yaptı. Kırkpınar haftası boyunca iş yerleri çalışıyor. Bazı esnaf da Kırkpınar objelerinin yer aldığı ürünleri iş yerlerinde sergiliyor. Bu da vatandaşların ilgisini çekiyor” diye konuştu.

 

Efsane güreşçi Taşçı, yarasını Kırkpınar’da saracak

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde 2012’de çırağı tarafından uğradığı silahlı saldırıda yaralanan Kırkpınar başpehlivanlarından 57 yaşındaki Ahmet Taşçı, tarihi güreşlerde er meydanında yeniden boy gösterecek.

 

Karamürsel Atatürk Caddesi’nde 2012 yılında eski başpehlivanlardan ”Cino Mehmet” lakaplı Mehmet Yılmaz tarafından tabancayla vurularak yaralanan Taşçı, 3 yıl aradan sonra yeniden güreşecek olmanın heyecanını yaşıyor.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 56 yaşında güreşen Kel Aliço’nun yaş rekorunu da kırmaya hazırlanan 2 altın kemer sahibi Ahmet Taşçı, özel olarak hazırlanan parkurlarda antrenman yapıyor.

Kırkpınar’da “fırtına gibi estiği” dönemdeki formunu yakalamak için son bir yıldır kampta olan Taşçı, er meydanında kol bağlayacağı günü bekliyor.

– “Rekorlarıma yenisini ekleyeceğim”
Taşçı, yaptığı açıklamada, 2012’de yaşanan olaydan sonra 3 yıl er meydanından uzak kaldığını söyledi.

Kırkpınar’da 9 birincilikle Cumhuriyet dönemi rekoru kırdığını anlatan Taşçı, şöyle konuştu:

“Rekorlarıma Kırkpınar’da 56 yaşında güreşen Kel Aliço’nun yaş rekorunu kırmayı da ekleyeceğim. Benim kırdığım rekorların kırılabileceğini pek düşünmüyorum. Yetiştirdiğim pehlivanlara tecrübelerimi aktarıyorum. Bu pehlivanlar arasında şampiyonluklar elde edebilecekleri çıkaramadık. Bir yıl birinci olup, ikinci yıl gevşetiyorlar. 2 yıl kazanıp, 3. yıl kaybediyorlar. Zirvede duramıyorsanız, bu sizin o spora verdiğiniz değerin az olduğunu gösterir. Çalışmanın uzun soluklu olması gerekir. Bu 10 yıllık sürecin içerisinde disiplinli çalışmayla sporda yıldız olabilirsiniz.”

– Rio Olimpiyatları’nda belgeseli yayınlanacak
Ahmet Taşçı, Brezilya’dan bir televizyon kanalının 2016 Rio Olimpiyatları’nda gösterilmek üzere belgeselini yapacağını vurgulayarak “Bu Türk güreşinin büyük bir reklamı demektir. Böylece ben de amacıma ulaşacağım. ‘Türk gibi kuvvetli’ sözünü dünyaya ezberleten ecdadın temsilcileri olarak bu çabanın içerisindeyim” diye konuştu.

Kırkpınar’da birinciliği düşünmenin bu yaşta hayalcilik olacağını aktaran Taşçı, çalışmalarla 15 kilo verdiğini, birkaç tur geçebilecek kapasiteye ulaştığını kaydetti.

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde oluşturulan etkinlik alanında, başparmağını yağlayan katılımcılar, müsabaka boyunca rakiplerine üstünlük sağlamaya çalıştı. Müsabakalar sırasında Kırkpınar Yağlı Güreşleri davul zurna ekibi de güreş havaları çaldı.

Red Bull tarafından organize edilen parmak güreşlerine katılan 64 yarışması 90 saniye boyunca rakibinin başparmağı üstünde kalarak sayı almaya çalıştı. Rakiplerini yenen Murat Coni,  Trakya Üniversitesi’nin ağası oldu ve şampiyonluk kemerini aldı.

1. Yağlı Parmak Güreşleri Koordinatörü ve Cazgırı Can Çelikay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organizasyonu 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri haftasında düzenlemenin anlamlı olduğunu söyledi.

Etkinliğin devamını getirmek istediklerini aktaran Çelikay, şunları kaydetti:

“Yağlı Parmak Güreşleri’ni Türkiye’nin her yanına yaymak istiyoruz. Karşılaşmalar çok eğlenceli oluyor. Kadın ve erkek karışık yarışıyor. 90 saniye boyunca en çok puanı alan kişi kazanıyor. Güreşe sağ elle başlanıyor. Beraberlik durumunda sol elin parmağına geçiliyor. Sol parmakta ilk puanı alan kazanmış oluyor. Beş saniyeden fazla sabit durursanız bu uyarı oluyor. İki uyarıda karşı tarafa puan kazandırıyorsunuz. Kadın ve erkekler eşit şartlarda yarışıyor.

 

 

Pehlivanlar 10 ton yağ ile yağlanacak

654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde pehlivanlar, 10 ton yağ ile yağlanacak.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı açıklamada, 654 yıldır devam eden bir dünya organizasyonuna ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Kırkpınar’ın UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde yer aldığını hatırlatan Gürkan, şunları kaydetti:

“Bu yıl Er Meydanı bölgesi Edirne’mizin 4 kez sel felaketine maruz kalması nedeniyle etkilenen bölgelerden biriydi. Edirne Belediyesi olarak yaklaşık 4 milyon liralık bir bedelle buranın onarımını gerçekleştirdik. Şu an itibariyle hiçbir eksiğimiz kalmadı.”

Geçen yıl güreşler için bin 725 pehlivanın kayıt yaptırdığını hatırlatan Recep Gürkan, “Bu yıl bu sayının da üzerine çıkarak, yeni bir rekor kıracağımızı düşünüyorum. Edirne Belediyesi olarak pehlivanlarımızın yatak, yolluk ve ödülleri gibi harcamalar için  toplamda 1 milyon lira civarında bir para dağıtacağız. Bu organizasyon tamamen belediyenin bütçesinden karşılanıyor. Edirne Belediyesi dışında hiçbir kurumun bu anlamda maddi olarak bir katkısı yoktur.”

– 10 ton yağ kullanılacak
Gürkan, Trakya Birlik’in pehlivanların güreşlerde yağlanması amacıyla 10 ton zeytinyağı verdiğini bildirdi.

Pehlivanların güreşirken terlediğinde yağın yakmasını önlemek için kullandıkları salaşpur bezinden de 2 bin metre aldıklarını aktaran Gürkan, şöyle devam etti:

“Salaşpur bezinden 5 bin adet hazırladık. Ayrıca güreşlere katılımı artırmak için bilet fiyatlarında indirim yaptık. Biletix tarafından satılan Kırkpınar biletlerinin fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 40 düşürdük. Amaç daha çok para kazanmak veya Kırkpınar’dan az zarar etmek değil. Bizim amacımız kaç para harcarsak harcayalım, Kırkpınar gibi muhteşem bir organizasyonu daha çok seyirciyle ve coşkuyla kutlamaktır. Cuma ve cumartesi günü 50 lira, başpehlivanlık güreşinin olduğu 26 Temmuz Pazar günü 70 lira olmak üzere biletlerin satışlarını yapacağız.”

Temmuz güneşi pehlivanları kavuracak

Bu yıl ramazana denk gelmesi nedeniyle temmuz ayı sonlarına alınan 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde pehlivanlar 40 dereceye yaklaşan sıcaklarda güreş tutacak.

Geçmişte haziran ayı sonları ile temmuz ayı başlarında gerçekleştirilen “güreşin olimpiyatı” sayılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bu yılki organizasyonunun ramazan nedeniyle 24-26 Temmuz tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı.

Meteorolojinin tahminlerine göre Edirne’de hava sıcaklığı organizasyonun ilk ve ikinci günü 36 derece, final güreşlerinin yapılacağı son gün ise 38 derece olacak. Hem nem oranının yüksekliği hem de vücutlarındaki zeytinyağı nedeniyle pehlivanlar yaşanan sıcaklıkları daha fazla hissetmelerine neden olacak.

Zaman zaman 1,5 saati bulabilen güreşlerde pehlivanlar hem güneşle hem de rakibiyle mücadele edecek.

– Antalyalılar daha alışık
Kırkpınar’da güreşen pehlivanların çoğunu oluşturan Antalyalı güreşçilerin sıcak havaya daha alışık olması nedeniyle özellikle kuzey bölgelerden gelen pehlivanlara göre daha şanslı oldukları yorumları yapılıyor.

Temmuzun sıcağını hesap eden pekçok güreş ustası, çıraklarını sıcak havalarda güreşlere hazırladı.

İsmail Balaban’ın ustası Hasan Aydın, yaptığı açıklamada, daha önce Edirne’yi yüksek sıcakta bulmadıklarını ancak hazırlıklarını da bunu hesaplayarak yaptıklarını söyledi.

Antrenmanlarını Antalya’da sıcak havalarda yaptıklarını anlatan Aydın, “Er meydanı çok sıcak olacak. Bu konuda Antalyalılar sıcak memleketten geldikleri için biraz daha şanslı gibi” dedi.

“Her zaman altın kemere adayım”

Başpehlivanlardan Recep Kara, 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde altın kemere talip olduğunu söyledi.

Kırkpınar’da 7 kez final müsabakasına çıkan Kara, Sarayiçi Er Meydanı’nda 24 Temmuz Cuma günü başlayacak 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne ilişkin iddialı açıklamalarda bulundu.

Altın kemeri boynuna 3 kez takan Ankara Büyükşehir Belediyesi güreşçisi Kara, Kırkpınar’da en son 2008 yılında başpehlivanlık sevinci yaşadığını hatırlatarak, 7 yıllık hasreti dindirmek istediğini söyledi. Kara, 2011 ve 2012 yıllarında final, son iki senedir de yarı finalde altın kemeri kaçırdığına işaret ederek, “İnşallah, bu kez mutlu sona ulaşırım. Recep Kara, Kırkpınar’da her zaman altın kemere adaydır. Hedefim, yine altın kemeri almak” dedi.

Kırkpınar’da yaşanan doping olaylarına atıfta bulunan Kara, “Finalde kaybettiğim senelerde malum olaylar yaşandı. Biraz da onların etkisi oldu. Umarım bu sene herkes, ata sporuna yakışır şekilde, delikanlıca sahaya gelir, güreş yapar. Biz de tedbirimiz aldık, çalıştık. İnşallah, Allah emeklerimizi boşa çıkarmaz” ifadelerini kullandı.

– “Kemerin en büyük adayı biziz”
Recep Kara, takım halinde ata sporunun en önemli organizasyonuna hazır olduklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kızılcahamam’da kamp yaptık. Güzel bir hazırlık dönemi geçirdik. Emeğimizin karşılığını almak için yarın Edirne’de olacağız. Cuma günü istirahat edip, cumartesi günü kispeti giyeceğiz. Ankara Büyükşehir Belediyesi adına mücadele edeceğiz. Takımımızda Şaban Yılmaz, Hamza Köseoğlu, Salih Erinç, Ünal Karaman ve Mehmet Yeşil Yeşil var. Kesinlikle ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi kemerin en büyük adayı’ diyebiliriz.”

– “Tadında bırakmayı bilmeli”
Ordu Ünye doğumlu 33 yaşındaki başpehlivan, yağlı güreşi zirvede bırakmak istediğini vurguladı.

Kara, ağır bir spor yaptıklarına dikkati çekerek, “Tadında bırakmayı bilmek lazım. Daha önceki ustalarımız maalesef bu konuda doğru örnek olmadılar. Normalde 45 yaşına kadar güreş yapma hakkımız var ama ben 40’ı bulur muyum, bilmiyorum. Favori olduğum sürece Kırkpınar’a katılacağım. Altın kemere aday olmadığım gün güreşi bırakmışımdır” diye konuştu.

– “Sarayiçi yenilenmeli”
Recep Kara, Sarayiçi Er Meydanı’nın, 654’üncüsü gerçekleştirilecek Kırkpınar güreşlerine yakışır bir merkez olmadığının altını çizdi.

Tesisleri senede 4-5 kez su bastığına işaret eden Kara, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bırakın güreştiğimiz yeri, tribünlerin yarısına kadar su basıyor. Adeta Sarayiçi göl oluyor. Tesislerin kesinlikle yenilenmesi gerekiyor. Geçen yıl Başbakanımız, Edirne’ye sel felaketinde geldiğinde helikopterle oranın manzarasını da gördü. Pehlivanlara yakışır bir stat yapılacağının sözünü verdi. Şu an hangi aşamada bilmiyorum. Bugün Türkiye’nin her tarafına milyonlar harcanıp statlar inşa ediliyor. Ata sporuna da mükemmel bir tesis gerekiyor. Her şeyi söylemiyoruz ama sporcuların dinlenme, soyunma yerleri olsun ciddi manada sıkıntılar var.”

Efsane güreşçileri örnek alıyorlar

Edirne’de Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne hazırlanan minik güreşçiler, adını Kırkpınar tarihine altın harflerle yazdırmış Koca Yusuf, Kel Aliço ve Adalı Halil gibi efsane pehlivanları örnek alarak çalışmalarını sürdürüyor.

Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde Kırkpınar’a hazırlanan, yaşları 8 ila 15 arasında değişen 40 güreşçiye, yağlı güreş tarihinde büyük başarılar kazanmış efsane pehlivanlardan Koca Yusuf, Kel Aliço ve Adalı Halil’in kullandıkları güreş teknikleri ve başarıları görsel destekli sunumlar eşliğinde anlatılıyor.

– ”Sporcularımıza başta güreşlerin tarihini öğreteceğiz”
Edirne Şahi Spor Kulübü Başkan Şamil Doğu Delen, yaptığı açıklamada, altyapıdan yetişen güreşçilerin Kırkpınar tarihi ve efsane güreşçileri öğrenmeden Er Meydanı’na çıkmaması gerektiğini belirtti.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 654 yıllık tarihe sahip olduğunu aktaran Delen, konuşmasına şöyle devam etti:

”Yağlı güreşler 654 yıllık, bu nedenle çocuklarımıza böyle köklü bir sporun tarihini, örf ve adetlerini öğretmeden güreşmeyi öğretmek doğru değil. Sporcularımıza başta güreşlerin tarihini öğreteceğiz.  Bu nedenle çalışmalarımızda Kırkpınar tarihine altın harflerle adını yazdıran efsane sporcuların başarılarını ve kullandığı teknikleri anlatıyoruz. Koca Yusuf, Kel Aliço ve Adalı Halil’ler gibi pehlivanlar yetiştirmek istiyoruz”

Altyapıya büyük önem verdiklerini anlatan Delen, yağlı güreşlere ev sahipliği yapan Edirne’nin Kırkpınar’da başarılı olabilmesi için çok çalıştıklarını vurguladı.

Güreşçi Tolga Kavak (12) ise Kırkpınar’a çok iyi hazırlandığını,  Er Meydanı’na çıkacağı için çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Kendisine Kel Aliço’yu örnek aldığın anlatan Tolga Kavak ”İnşallah ben de bir gün onun gibi büyük bir güreşçi olurum. Usta güreşçiler gibi uzun yıllar güreşmek istiyorum. Kırkpınar’a çok iyi hazırlandım. İnşallah dereceye girerim” dedi.

Beğenmediler, ‘altın kemerli’ başpehlivan oldu

Güreşe geç başlamasına ve fiziki yapısından dolayı eleştirilmesine rağmen Kırkpınar’da başpehlivanlık kürsüsüne kadar çıkan Antalyalı İsmail Balaban, bu yıl yine altın kemeri hedefliyor.

Güreşe 9 yıl önce başlayan ve hem tarımla uğraşarak ailesine yardım eden hem de güreşlere hazırlanan İsmail Balaban, Kırkpınar boylarını azimle bir bir aşmayı başardı.

İsmail, baş boyuna çıktığı 2013 yılında güreş otoriterleri ve seyircilerinden bazılarının “kimi yenebilir ki?” diye dudak büktüğü çayırın namlı pehlivanlarının sırtını yere getirmeyi başardı. Ali Gürbüz’le final yapan İsmail, o yıl ilk kez çıktığı başpehlivanlık güreşlerinde ikinci olmuştu.

Başpehlivanlığı kıl payı kaçırdığına üzülen İsmail’in, altın kemer hayali Ali Gürbüz’ün doping kullandığının tespit edilmesiyle gerçekleşti. Kurallar gereği Ali’nin unvanı ve kemeri alınarak 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanı olarak tarihe adını yazdırdı.

Atak çayırdaki performansıyla güreş severlerin taktirini toplamaya başlayan İsmail, geçen yılki güreşlerde yine finale kadar yükselmeyi başardı. Fatih Atlı’yla çıktığı final güreşinde 50. dakika sonunda yenilen İsmail Balaban, altın kemeri kaptırdı ve 653. Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde ikincilik kürsüsünde yer aldı.

Bu yıl Edirne’ye yine iddialı gelen İsmail Balaban, yaptığı açıklamada, geçen yıl yorgunluğunun kurbanı olduğunu söyledi.

İsmail, finale kadar güçlü rakiplerle güreşmesinin eforunun tükenmesine neden olduğunu ifade ederek, hedefinin yine altın kemer olduğunu vurguladı.

Güreşe geç başladığını ve yağlandığı yıllarda herkesin kendisine dudak büktüğünü gülümseyerek anlatan İsmail, “Güreşe başladığımızda ‘sen küçüksün, kimi yenebilirsin ki?’ diyenler çıkmıştı ama ben hep iyi çalıştım, iyi hazırlandım. Avantajım hızlılık ve çabukluk, kondisyonum iyi. 2006 yılında başladım güreşe, yılmadım azmettim, başardım” dedi.

Güreşe ilk başladığı yıllarda tarımla uğraşan ailesine yardım ettiğine değinen İsmail, “Maddi durumumuz yoktu, aileme yardım ediyor, kalan zamanlarda da güreşlere hazırlanıyordum. Başarı azimle geldi. Bu yıl da iyi hazırlandım. Hedefim bana destek olanlara, aileme altın kemeri götürmek. Kürsünün en üst basamağına çıkmak” diye konuştu.

– 24 saate 6 kilo verdi
İsmail Balaban’ın “ustası” Hasan Aydın da Ziya Atalan pehlivanla keşfettikleri İsmail’de bu denli başarı beklemediklerini, performansının kendilerini de şaşırttığını söyledi.

Antalyalı pehlivanın geçen yıl kura şansızlığı yaşadığını belirten Aydın, “İsmail, finale çok yorgun geldi. Fatih Atlı’yla güreşlerinde İsmail’in kispetini iki kişi zor giydirdik. Cumartesi 98 kilo ile çayıra çıkan İsmail Balaban final güreşine 92 kilo çıkmıştı. Biz elimizden geleni yaptık. Gerisi Allah’a kalmış, nasip” ifadelerini kullandı.

Pehlivanlardan önce başparmaklar güreşti

Edirne’de 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne sayılı günler kala bir içecek firması tarafından 1. Yağlı Parmak Güreşleri etkinliği düzenlendi

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde oluşturulan etkinlik alanında, başparmağını yağlayan katılımcılar, müsabaka boyunca rakiplerine üstünlük sağlamaya çalıştı. Müsabakalar sırasında Kırkpınar Yağlı Güreşleri davul zurna ekibi de güreş havaları çaldı.

Red Bull tarafından organize edilen parmak güreşlerine katılan 64 yarışması 90 saniye boyunca rakibinin başparmağı üstünde kalarak sayı almaya çalıştı. Rakiplerini yenen Murat Coni,  Trakya Üniversitesi’nin ağası oldu ve şampiyonluk kemerini aldı.

1. Yağlı Parmak Güreşleri Koordinatörü ve Cazgırı Can Çelikay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organizasyonu 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri haftasında düzenlemenin anlamlı olduğunu söyledi.

Etkinliğin devamını getirmek istediklerini aktaran Çelikay, şunları kaydetti:

“Yağlı Parmak Güreşleri’ni Türkiye’nin her yanına yaymak istiyoruz. Karşılaşmalar çok eğlenceli oluyor. Kadın ve erkek karışık yarışıyor. 90 saniye boyunca en çok puanı alan kişi kazanıyor. Güreşe sağ elle başlanıyor. Beraberlik durumunda sol elin parmağına geçiliyor. Sol parmakta ilk puanı alan kazanmış oluyor. Beş saniyeden fazla sabit durursanız bu uyarı oluyor. İki uyarıda karşı tarafa puan kazandırıyorsunuz. Kadın ve erkekler eşit şartlarda yarışıyor.

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort