1948 LONDRA güreşte 11 Madalya

Güreşiyorum/Olimpiyatlar/3.Bölüm;1948 Londra (XIV.) ;“Bir Türk’ten kuvvetli ancak iki Türk vardır”. Türk güreşinin ,Londra’ da aldığı “On Bir” Madalya “ ( 6 Altın, 4 Gümüş ve 1 Bronz) ile 73 Yıldır tekrarlanamayan bir rekor olarak tarihte yer aldı. Detay ekte; Altın Madalyalar; Serbest stilde ;57 kiloda Nasuh Akar(Korkunç Türk), 62 kg. Gazanfer Bilge(‘Üstün Hizmet Madalyası), 67 kiloda Celal Atik(Atatürk’ün isteği üzerine 1938’de Atik soyadını aldı),73kiloda Yaşar Doğu(Türk güreşinin sembol isimi) -Grekoromen stilde ;62 kiloda Mehmet Oktav, +87 kiloda Mersinli Ahmet Kireççi, Gümüş Madalyalar ; Grekoromende ,52 Kiloda Kenan Olcay, 79 kiloda Muhlis Tayfur Serbestte; 79 kiloda Adil Candemir(Serbest), 52 kiloda Halit Balamir (Serbest). Bronz madalya; Halil Kaya(Gr.) “3 Şampiyon aynı anda üç minderde ve üçü de galip.” Yaşar Doğu, Celal Atik ve Gazanfer Bilge’nin üç minderde, göz göze gelerek aynı anda rakiplerinin sırtlarını mindere yapıştırmaları salonda büyük tezahürata yol açmıştı. Yurda dönüş ve muhteşem karşılama; Londra kahramanlarımız, yurda dönüşlerinde on binlerce İstanbullu tarafından çiçeklerle karşılandılar. Sporcularımızı karşılayan konvoyun havaalanın’ dan Taksim’e gelişi, uzun süre unutulmayacak tarihi anı ve gösterilere sahne olmuştu.
Birde üzücü olay yaşanmıştı.. “Profesyonellik Kavgası”
1948 Olimpiyat Oyunları’nda çok büyük bir başarıya imza atarak altı kez milli marşımızı dinleten güreşçilerimizle, üç adım atlamada üçüncü olarak atletizmde ilk Olimpiyat madalyamızı kazandıran Ruhi Sarıalp’e yapılan yardımlar, Helsinki 1952 Olimpiyat Oyunları öncesi Türk sporunu karıştırdı.(Detay ekte.)
-Savaş sonrası ilk Olimpiyat Oyunları 1948 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da yapıldı. Londra ile ilgili anlamlı ön bilgilerden sonra; Ülkemizi Temsil eden(1896-2016)Güreş Milli Takımlarımızın dizisine ; “TOKYO 2020” ‘e “ Güreşlere 164 GÜN” kala devam ediyoruz.

1948 Londra Olimpiyat Oyunları (XIV.)
-Dönemin Federasyon Başkanı ; Vehbi EMRE
Teknik Ekip ; !! Nuri BOYTORUN

-A) Önemli Bilgiler ;
Savaş sonrası ilk Olimpiyat Oyunları 1948 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da yapıldı. II. Dünya Savaşı’na yol açan Almanya ile İtalya ve Japonya’nın alınmadığı bu oyunlar Türk sporu için büyük bir dönüm noktası oldu. Londra’dan yurda ilk büyük müjde atletizmden geldi. Dünyanın en seçkin 29 atletiyle üç adım atlama yarışmalarına katılan Ruhi Sarıalp, 15.02 metrelik derecesiyle Olimpiyat üçüncüsü oldu.

Güreş müsabakalarının yapıldığı Empress Hall’da Türk güreşçileri destan yazdılar. Minderlerde Türk kasırgası esti ve o günlerde Londra’da “Bir Türk’ten kuvvetli ancak iki Türk vardır” sözü dilden dile dolaştı.
Serbest güreş takımımız dört altın, bir gümüş, bir bronz madalya kazanarak resmi olmayan sıralamada takım şampiyonluğuna ulaştı.
ŞAMPİYONLARIMIZ ;
1. 57 kiloda Nasuh Akar,
Fırtına gibi güreştiği Londra’da, “The Terrible Turco” (Korkuç Türk) lakabını kazanmıştı. 1946 Avrupa ikincisi olarak çıktığı Londra minderlerinde güreşçimiz, Kanadalı May’ı 2:57’de tuşla, İsviçreli Wenger’i, İsveçli Erik Persson’u sayıyla, Belçikalı Joseph Trimpont’u 11:19’da, Fransız Charles Kouyos’u 13:54’te, ABD’li Gerald Leeman’i 8:52’de tuşla yenerek şampiyon oldu. 1949’da Avrupa, 1951’de Dünya Şampiyonu Unvanlarını da kazanan Akar, uzun yıllar İstanbul Tekel ve milli takımlarda hocalık yaptıktan sonra 1984’te vefat etti.
2. 62kg.Gazanfer Bilge;
Güreşte ilk Avrupa şampiyonumuz (1946, 62 kg)
Gazanfer Bilge, İranlı Sadyan’ı 9:13’te, Macar Ferench Toth’u 4:01’de, Fransız Jouaville’yi 2:49’da, ABD’li Harold Moore’u 14:28’de, Finli Paavo Hietala’yı 11:10’da olmak üzere beş maçını da tuşla kazanıp finale çıktı. Son maçında İsveçli Ivar Sjoellin’de sayıyla yenerek Olimpiyat şampiyonu oldu.
1923 yılında Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde dünyaya gelen Bilge, güreşi bıraktıktan sonra iş hayatına atıldı. Türkiye’nin sayılı vergi rekortmenleri arasına girdi. Yaptığı hayırlar ve hizmetler nedeniyle ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, altıncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından ‘Üstün Hizmet Madalyası’ ile ödüllendirilen tek sporcu oldu. Daha sonra kendisini hayır işlerine adayan Gazanfer Bilge,
Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı Gazanfer Bilge Spor Yüksek Okulu,
500 yataklı Gazanfer Bilge Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu başta olmak üzere bir çok tesisin kurulmasına katkıda bulundu.
Karamürsel’in hemen yanında bulunan Dereköy ve Gazanfer Bilge mahallelerinde sokaklara Olimpiyat şampiyonlarının, Vehbi Emre gibi unutulmaz yöneticilerinin adlarını koydu.
2004 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne bağlı CIPF (Uluslararası Fair Play Konseyi) tarafından, ‘Halka Hizmet, Sporda Kamuya Yatırım’ dalında Dünya Fair Play Onur Ödülü’nü kazandı. Gazanfer Bilge, karaciğer rahatsızlığı nedeniyle 13 Nisan 2008 tarihinde İstanbul’da yaşama veda etti.
3. 67 kiloda Celal Atik,
O dönem 15 dakika üzerinden yapılan karşılaşmalarda altı maçın beşini tuşla kazanırken, toplam 40.88 dakika güreşerek altın madalyaya ulaştı.
Atik sırasıyla ABD’li William Koll’u 7:42’de, Hintli Singh’i 5:08’de, Güney Afrikalı Reis’i 4:20’de tuşla, Finli Sulo Leppaenen’i sayıyla, İtalyan Garibaldo Nizzola’yı 5:15’te, İsveçli Goesta Fraendfors’u 4:03’te tuşla yenerek şampiyon oldu.
Atatürk’ün isteği üzerine 1938’de Atik soyadını alan güreşçimiz, serbestte 1946 Avrupa Şampiyonluğu’na, 1949’da ikincisini ekledi. 1951’de Dünya şampiyonu oldu. Aynı zamanda iyi bir grekoromenci olan Celal Atik, bu stilde 1947’de Avrupa üçüncülüğünü, 1950’de Dünya ikinciliğini elde etti.
1971 yılına kadar milli takımlarımızda çeşitli görevlerde bulunan Atik,
1979 yılında yakalandığı karaciğer hastalığından kurtulamayarak hayata gözlerini yumdu.
4. 73kg .Yaşar Doğu
1939 Grekoromen Avrupa ikincisi, 1940 Balkan Grekoromen, 1946 serbest, 1947 grekoromen Avrupa şampiyonu efsane güreşçimiz Yaşar Doğu, sırasıyla Hintli Bhangava’yı 2:58’de, İranlı Abbas Zandi’yi 4:05’te, Mısırlı Mustafa’yı 7:39’da, Macar Kalman Sovari’yi 7:04’te tuşla yendi. Tur atladı. Sürekli kaçak güreşen ABD’li Lealand Gilbert Jr. Merrill’i sayıyla ve Avustralyalı Richard Edward Gerrard’ı 6:45’te tuşla yenerek şampiyon oldu.
Doğu, Londra’da altına uzandığında 35 yaşındaydı. Sporculuk kariyerine 1949’da (SB) üçüncü Avrupa şampiyonluğunu, 1951’de de Dünya şampiyonluğunu ekleyen Yaşar Doğu,
1961 yılında aramızdan ayrılışına kadar milli takımlarımızda antrenör ve yönetici olarak görev yaptı.
Türkiye Güreş Federasyonu’nca adına 1962 yılından itibaren uluslararası turnuva düzenleniyor.
Yaşar Doğu ile ilgili Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Yücel Seçkiner’den bir anıyı da eklemeyi unutmayalım:
“O zamanlar Jandarma Gücü’nün komutanıydım.
Bir gün Gölbaşı’na gidiyordum. Rahmetli Yaşar Doğu ile karşılaştık. Bana nereye gittiğimi sordu. ‘Gölbaşı’na’ cevabını alınca, ‘Ben de oraya gidiyorum, istersen birlikte gidelim hocam’ dedi. Elinde bir çuvala doldurulmuş odunlar vardı. Birlikte yola çıktık. Yolda Yaşar Hoca’ya sordum:
‘Hayırdır hocam odunlarla ne yapacaksın?’ Milli Takım hocası Yaşar Doğu’nun cevabı: “Biraz sonra ciğerparelerim gelip antrenman yapacaklar. Sonra duş almaları lazım. Bu odunları, sobayı yakıp, onlara su ısıtmak için yanımda götürüyorum” oldu.
Gölbaşı’ndaki antrenman yerine geldik. Yaşar hoca hemen pencereleri açtı, salonu havalandırmaya başladı. Sonra yanında getirdiği paketten iğne iplik çıkardı ve minderlerin kenarlarındaki yırtıkları dikmeye başladı. O zamanlar şimdiki gibi kaliteli minderler yoktu. Dediği söz şu oldu:
“Antrenman sırasında minderin yırtık bölümündeki toz ve pislikler güreşçilerin ağızlarına geliyor ve hastalanmalarına yol açıyor. Birilerinin bu yırtıkları dikmesi lazım. Bizim güreş ailemizde anne olmadığına göre, baba olarak benim dikmem icap eder ki, evlatlarım hastalanmasınlar…”
5. 62kg Mehmet Oktav;
Grekoromende ulusal marşımızı çaldırmayı başaran Mehmet Oktav (62 kg), ilk turu maç yapmadan geçtikten sonra Finli Talosela’yı sayıyla, İsveçli Olle Anderberg’i 2:48’de tuşla, Mısırlı Sayed Kandil ile Avusturyalı Georg Weidner’i sayıyla yenerek şampiyon oldu.
Uzun yıllara milli takımlarımızda uzun yıllar hocalık yaptı.
6. +87Kg. Mersinli Ahmet Kireççi
Grekoromen ağır sıkletimiz (+87) Ahmet Kireççi (Mersinli), Uxbridge Olimpiyat Köyü’nde bütün yabancı sporcuları “Hello!” diye selamladığı için adı ‘Mr. Hello’ya çıktı. Mersinli Ahmet’in ustura tıraşlı kafası sporcular için ‘uğur’ sayıldı. Yarışmaya giden sporcular bu sevimli ama görkemli Türk güreşçisinin çıplak başına bir öpücük konduruyorlardı. İsviçreli Moritz Jnderbitzin’i 13:51’de, İsveçli Tor Nilsson’u 15:48’de tuşla, Finli T. Ilmari Kangasniemi’yi sayıyla yenen Mersinli’nin İtalyan Guido Fantoni ile yaptığı final güreşi büyük bir yabancı sporcu kalabalığı tarafından izlendi ve şampiyonluğu sayıyla kazanan Türk pehlivanına onlar da büyük sevgi gösterisinde bulundular. Mersinli, İngiliz bayanlar tarafından öpücük yağmuruna tutuldu. İngiltere Kraliçesi Elizabeth onu görmek için özel olarak geldi. ‘Mr. Hello’ya sarıldı ve öptü. Bütün dünya basını bunu yazdı. Ahmet Mersinli, Türkiye’nin ilk Olimpiyat madalyalı sporcusu unvanınım yanına , iki Olimpiyatta madalya alan ilk Türk unvanını da ekliyordu.
Londra’nın ünlü Wembley Stadı’nda yapılan madalya törenlerinde 100 bin seyirci altı kez milli marşımızı dinledi.
İZLEYELİM.. https://www.youtube.com/watch?v=bebCnuj9cKc
Olimpiyat Oyunları Tarihinde Osmanlı ve Türkiye

-1940 Helsinki (XII.)1944 Londra (XIII.) Savaş nedeni ile yapılmadı.
-B) Teknik Bilgiler
Grekoromen ,serbest stilde diğer güreşçilerimiz ise;
Katılan Güreşçilerimiz;
Kenan Olcay Gr. / – 52 kg Norveçli Fridhjof Clausen’i, Danimarkalı Thomson’u sayıyla 3-0, Mısırlı Muhammet Abdel-El’i 4:45’te tuşla yendikten sonra Macar Gyula Szilaggi’ye ve İtalyan Pietro Lombardi’ye 2-1 yenildi ve ikinci oldu.
Halil Kaya Gr. / – 57 kg Fransız Jesus Arenzana’yı 12:01’de, Yunanlı Nikolaos Bris’i 13:55’te tuşla yendi, Macar Lasjos Bringer’e 3-0 sayıyla yenildi. Bye çekti. Mısırlı Ali Mahmut Hassan’a sayıyla 3-0 yenilerek üçüncü oldu.
Ahmet Şenol Gr. / – 67 kg Fransız Albert Falaux’yu sayıyla 2-1, İngiliz Ray Myland’i 2:21’de tuşlla yendi. Lübnanlı Şerif Damage’ye sayıyla 3-0, İsveçli Gustav Freij’e 2:14’te tuşla yenilerek sıkletinde altıncı oldu.
Ali Özdemir Gr. / – 73 kg ilk maçta Finli Veikko Maennikko’ya sayıyla 3-0 yenilirken sakatlandı ondan şampiyonaya devam edemedi.
Muhlis Tayfur Gr. / – 79 kg Hollandalı Klaas da Groot’u sayıyla 3-0, Arjantinli Alberto Bolzi’yi 2:44’te, Avusturyalı Anton Vogel’i 0:52’de tuşlla yendikten sonra Finli Juho Kinnunen’e sayıyla 3-0 yenildi. Bye çekti. İsveçli Axel Grönberg’e sayıyla 3-0 yenilerek ikinci oldu.
Mustafa Çakmak Gr. / – 87 kg Arjantinli Adolfo Ramirez’i 3-0 sayıyla yendikten sonra İsveçli K. Erik Nilsson’a 3-0 sayıyla, İngiliz K. Alan Richmond’a da 6:26’da tuşla yenilerek elendi.
Serbest stil;
Katılan Güreşçilerimiz.
Halit Balamir Srb. / –
52 kg Sıkletinin şampiyonu Finli Lennart Vilho Vitala’ya sayıyla 2-1 yenildi. Fransız Pierre Baudric’i sayıyla 3-0, İsveçli Thure Johansson’u 13:27’de tuşla, İranl› M. Resul Raissi’yi de 3-0 sayıyla yenerek ikinci oldu.
Adil Candemir Srb. / – 79 kg Avusturyalı Bruce Arthur’u 7:26’da tuşlla, Kanadalı Maurice Vachon’u 2-1 sayıyla, İngiliz Eddie Bowey’i 11:57’de tuşla yendi. Finalde ABD’li Glenn Brand’a 13:24’te tuşla yenilerek ikinci oldu.
Muharrem Candaş Srb. / – 87 kg Belçikalı Karel Istaz’ı, Finli Pekka Mellavuo’yu 3-0 sayıyla yendi. Bye çekti. İsviçreli Fritz Stöckli’ye 2-1, ABD’li Henry Wittenberg’e 7:38’de tuşlla yenilerek sıkletinde dördüncü oldu.
Sadık Esen Srb. / + 87 İsveçli Bertil Antonsson’a 3-0 yenildi. İsviçreli Willy Lardon’u 3-0 sayıyla yendi. Bye çekti. Avustralyalı Joseph Armstrong’a 12:30’da tuşlla yenilerek dördüncü oldu.

Olimpiyat tarihimizde genel tablo;
–124 Yıllık ” tarihinde ;Ülkemiz adına güreşip vefat edenleri rahmetle anarken ,hayatta olanlara da sağlık ve huzur içinde bir ömür geçirmelerini yüce Mevla dan dileriz. Hatırlarsanız 20 Yıldır “2000 SYDNEY ’ dan beri ,başta Türkiye Gazetesindeki güreşiyorum köşesinde ,daha sonra ise www.guresiyorum.com
‘ da güncelleyerek kaleme aldık.
Güreşler ;01-07 Ağustos 2021’ de yapılacak.
-Türk güreşçilerinin, mücadelelerini sizlerle ;
Yönetici, Antrenör, sporcular olarak , mutlaka dört yılda bir düzenlenen bu muhteşem ve Dünyanın en büyük organizasyonuna katılabilenlerin ,spor ve güreş olarak ,farklı bir pencereden bakmakla beraber, bakış açılarının da değiştiğini göreceksiniz.
Türk sporunun Lokomotifi güreştir.
Olimpiyatlarda ; O gün her şeyi ile hazır olan sporcu ipi önde göğüsleyecek.
Güreş için her daim katılmanın birinci planda olmadığı ,
hedefin madalya almak olduğu görülmüştür.

Türk Güreşçinin ; Olimpiyat oyunlarındaki son madalya durumu hakkında bilgi;
Türk sporu; Toplamda; 39 Altın-25 Gümüş ve 27 Bronz ile; 91 Madalya aldı.
Güreşte ise ;29 Altın, 18 Gümüş ve 16 Bronz madalya ile 63 Madalya ile başı çekmiş durumda.( Atletizm; 1 Gümüş-2 Bronz/3 , Boks; – 2 Gümüş-3 Bronz/ 5 ,
Halter ; 8 Altın -1 Gümüş ve 2 Bronz/11 , Judo; 1 Altın -1 Bronz / 2 , Tekvando 1 Altın- 3 Gümüş ve 3 Bronz /7 madalya almış durumdalar.

AMACIMIZ;
1896 yılından beri organize edilen Olimpiyat oyunlarına katılan, madalya alarak, istiklal marşımızı çaldırıp, bayrağımızı göndere çektiren güreşçilerimizi bu vesile ile gündeme getirmenin yanında aynı zamanda da; Genç yeteneklerimize hedef belirlemede yardımcı olup idollerini seçmelerinde belirleyici olup,2024/Paris&2028 Los Angeles Olimpiyatlarına hazırlamak..

-Kaynak olarak;
IOC-TMOK ve özellikle “ Rahmetli değerli dostum; Altuğ İstanbulluoğlu’nun yazdığı ve TMOK’ un hazırlattığı “1908-2008” adlı “TMOK’ un yüzüncü yılı” adlı eseri ve
“Son Yüz Yılda Türk Güreşi” den yararlandık.(www.guresiyorum.com ‘ da mevcut.)

Devamı; Haftaya Çarşamba günü;24 Şubat 2021
1948 Helsinki Olimpiyat Oyunları. İki Altın ve bir bronz madalya

Sizler için faydalı ve kaynak olarak kullanabileceğiniz linklerde şöyle..
https://www.olympic.org/
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/Olimpiyat-Madalyalarimiz
https://unitedworldwrestling.org/event/olympic-games-0…
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/…/Olimpiyat…/44/1
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/…/Olimpiyatlar…/45/1
1924 Paris Olimpiyatı
İletişim: 05327757725-05053690202(Mesaj hattım)
– www.guresiyorum.com
Kişisel Web sitesi “ 2000-2020 “
– atakaratas53@gmail.com E-Posta Adresi
– https://www.youtube.com/channel/UCNYlEJ9orMuddHXYL8iUyig
You Tube Sayfası Mevcut Yaklaşık 420 Video ve 1400 Civarında abonesi var
– Whatsap 05327757725
https://www.facebook.com/ata.karatas.9/
Facebook Ata Karataş ve https://www.facebook.com/guresiyorum
güreşiyorum
– https://www.instagram.com/atakaratas53/?hl=tr
İnstagram
– https://twitter.com/AtaAtakaratas53
Twitter
– Kitaplarım; Yaş Gruplarında Antrenman(Ortak), Grekoromen Güreş, Son Yüz Yılda Türk Güreşi, Hamza Yerlikaya, İGİK 1919(Ortak)…

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort